Dodjeljene 53. Grammy nagrade

U losangeleskom Staples Centru održana 53. dodjela nagrada Grammy – Oskari u glazbi, odnosno najprestižnija među glazbenim nagradama, a kao i inače, dodjela nije prošla bez kočoperenja i popmpoznih pojava.

53. svečanu dodjelu nagrada Grammy otvorio je veličanstveni tribute Arethi Franklin iz grla Christine Aguilere (“Ain’t No Way”), Jennifer Hudson (“Respect”,”Natural Woman”), Florence Welch (“Think”), Martine McBride (“Until You Come Back To me”) i Yolande Adams(“Spirit in The Dark”), gdje su svaka nakon svoje dionice nastup zaokružile zajedničkom interpretacijom “Sisters Are Doin’ It for Themselves”.

Najveće iznenađenje samih nagrada bio je bend Lady Antebellum s osvojenom nagradom za ploču godine (“Need You Now”) čija je frontmenica Hillary Scott izjavila pop preuzimanju nagrade: “Bože, toliko smo sada zapanjeni da smo počeli hodati u krivome smjeru.”

Dakako, iznenađenje nije izostalo iz tabora Lady GaGe koja se na crvenom tepihu pojavila u ogromnoj čahuri nalik na posteljicu, na što je i aludirala, a nosila su je četiri ‘roba’ poput Kleopatre. U čahuri je ostala do samog nastupa sa svojom pjesmom “Born This Way” kojom je najavila treći, istoimeni studijski album. Ekstravagantna GaGa je potvrdila svoje mjesto na tronu ne samo pretjeranim vizualnih eskapadama, već i Grammyima za ‘Najbolji pop album’, ‘Najbolju pop izvođačicu’ i ‘Najbolji videospot’. Prilikom preuzimanja nagrade za Najbolji pop album izjavila je kako je netom izvedenu pjesmu napisala s Whitney Houston na umu jer nije “.. bila dovoljno sigurna u sebe da zamisli kako ju ona pjeva.”

 

 

{youtube}w1OMMDRdkSo&feature{/youtube}

Od deset nominacija s albumom “Recovery”, Eminem je kući otišao samo s dvije nagrade i to onu za ‘Najbolji rap album’ te ‘Najboljeg rap izvođača’.

Večer je zatvorio nastup najvećih pobjednika Arcade Fire s izvedbom pjesme “Month of May”, što možete protumačiti kao generalnu probu za nadolazeći nastup u Zagrebu.

Popis nagrada:

Ploča godine: “Need You Now,” Lady Antebellum
Album godine: “Suburbs”, Arcade Fire
Pjesma godine: “Need You Now,” Lady Antebellum
Najbolja pop izvođačica: “Bad Romance”, Lady GaGa
Najbolji pop izvođač: “Just the Way You Are”, Bruno Mars
Najbolji hard rock izvođač: “New Fang”, Them Crooked Vultures
Najbolji rock izvođač: “Angry World”, Neil Young
Najbolji novi izvođač: Esparanza Spalding(Exclusive Esperanza Video)
Najbolji pop album: “The Fame Monster,” Lady Gaga
Najbolji dance/elektronički album: “La Roux”, La Roux
Najbolji rock album: “The Resistance,” Muse
Najbolji album alternativne glazbe: “Brothers,” The Black Keys
Najbolji rap album: “Recovery,” Eminem

Ostale dobitnike potražite na Grammy.com. (muzika.hr)