Kultura, Lokalne vijesti

Dodjela književne nagrade za kratku priču „Marko Martinović Car”

U subotu su završeni V. dani Marka Martinovića -Cara 2021. s književnom tribinom „Marko Martinović – U carstvu riječi“ i svečanom dodjelom Međunarodne nagrade za priču koja nosi ime ovog istaknutog književnika koji je živio i stvarao u Vitezu.

Tribinu za nastavnike materinskog jezika i književnosti, i učenike organizirala je književnica Sanja Babić Đulvat uz suradnju profesorice Renate Toljušić, a sudionike je pozdravio dopredsjednik središnje uprave gospodin Josip Križanović.

Poslije tribine održana je svečanost dodjele Međunarodne književne nagrade za priče (standardnu priču od 5 kartica ili oko 8000 znakova) „Marko Martinović-Car“.

U ime organizatora i domaćina nazočne je pozdravila predsjednica podružnice HKD „Napredak“ Vitez,gospođa Gordana Mišković, a u ime Središnje uprave HKD „Napredak“, koja ovu manifestaciju drži među najvažnijim u svom kalendaru, i koja je izdašno potpomogla održavanje iste, obratio se član središnje uprave gospodin Franjo Bratić.

Žiri od tri člana imenovan je 16. kolovoza 2021. godine u 18:15 na sjednici UO HKD „Napredak“ Vitez izvlačenjem iz šešira od predloženih 6 članova žirija. U prvom krugu glasovanja svaki član žirija vršio je dodjelu bodovapo eurovizijskom principudvadeset i tri (23) priče, prema Pravilniku za dodjelu nagrade koji propisuje neovisno ocjenjivanje svakog člana. Tako je izlučeno deset (10) priča koje su ušle u širi izbor.

U drugom krugu glasovanja žiri u sastavu:doc. Dr. Larisa Softić-Gasal iz Tuzle, Tihomir Jovanović-Tika iz Beograda i Nikola Šimić-Tonin iz Zadra, dodijelio je bodove eurovizijskim sustavom kojim su morali ocijeniti svih deset priča koje su ušle u drugi krug, a zbrajanjem tih bodova došli smo do poretka odnosno do priča za prvo, drugo i treće mjesto, a to su:

1. MJESTO: „Uz ponizni šapat mog srca“pod šifrom: KAD MLIDIJAH UMRIJETI,

2. MJESTO:„Vuk u koži kunića“ pod šifrom: DUGE UŠI,

3. MJESTO:„Jednokratna pomoć“  pod šifrom: 1.9. TDI.

Žiri je također pohvalio i još priče: „Što je vidio Bepo“ pod šifrom: PRIJE 100 GODINA, „Crveni car“pod šifrom: PLAVI PISAC, „Ona se zove Branka“ pod šifrom: PETAR PAN i „Putopis prošlosti komšije Dimitria“ pod šifrom: REANIMATOR UMA.

Gospođa Larisa Softić-Gasalje pročitala obrazloženje žirija, a književnik Anto Zirdum otkrio nam je tko su pobjednici.

1. MJESTO: „Uz ponizni šapat mog srca“napisala je EsmaBandić-Softić iz Travnika,

2. MJESTO: „Vuk u koži kunića“ napisao je Dušan Mijajlović iz Niša,

3. MJESTO: „Jednokratna pomoć“  napisala je Ivona Grgić iz Tuzle.

Nagrade je uručila gospođa Helena Witkin, kćerka pokojnog Marka Martinovića-Cara. U glazbenom dijelu svoj obol dali su članovi Napretkovog „Riter etno“ orkestra, a stihove Marka Martinovića-Cara čitali su učenici srednje škole.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend