Zanimljivosti

Dobre ideje / Kako zabaviti djecu bez pomoći televizora i mobitela

Mališani širom svijeta početak proljeća ne provode u parku već kod kuće, a mnogi roditelji žale se da su im sve igračke dosadile.

Kako im učiniti zabavnijim ovaj težak period?

Ukoliko ne želite problem riješiti tako što ćete ih pustiti da cijeli dan gledaju televizor ili mobitel, pokušajte neka od ovih jednostavnih rješenja.

Provlačenje – ispod stolice, obruča, stola ili nekog drugog predmeta koji imate u kući.

Tunel možete napraviti tako što ćete poredati stolice jednu za drugom. U toku provlačenja djeci možete zadati da se provlače ležeći, piše Glossy.

Penjanje – za koje također možete iskoristiti stolice, fotelje, tabure.

Kotrljanje – za ovu vježbu obezbijedite mekanu podlogu. Djeca je izvode ležeći, korljajući se od početka podloge do kraja.

Hodanje po konopcu – možete koristiti mekši konopac ili vijaču. Postavite je kao pravu ili krivudavu otvorenu liniju. Pokažite djetetu kako se prelazi kanap, neka peta prati prste.

Hodanje po zadatku – Hodati na prstima, na petama, skakati kao zec, skakati kao žaba…

Zaobilaženje prepreka – za ovu vježbu iskoristite čunjeve, flaše napunjene nekim materijalom, igračke ili bilo koje druge predmete koji se mogu brzo zaobići.

Skakanje – ukoliko imate obručeve mogu se iskoristit, ili od nekog konopca napravite krugove. U obruč mogu skakati sa jednom ili dvije noge ili u da skaču u prvi pa u treći…

Koš – možete ga napraviti i od kutije u koju će ubaciti loptu. 

Preporuka kod prepreka: Za mlađi uzrast izmislite priču (idemo da nađemo blago, da oslobodimo psića).

Iako su ovo igre za djecu, neka prvo odrasli pokažu kako se prelazi poligon.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend