Vijesti iz BiH

Do polovice naredne godine prvi državni zatvor primit će prve zatvorenike i pritvorenike

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prije dva dana dalo je suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, čime je uklonilo i prepreku koja je stajala na putu otvorenja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu pravde BiH, na taj način dano je zeleno svjetlo vršitelju dužnosti upravnika Zavoda da pokrene ostale korake koji su potrebni za stavljanje zatvora u funkciju, piše Faktor.

– Njegov prvi korak je pokretanje provođenja procedure prijema zaposlenih, odnosno sada slijedi raspisivanje natječaja, prijem osoblja i obuka zaposlenih za rad u takvoj jednoj instituciji, za što procjenjujemo da će biti potrebno četiri do pet mjeseci – kazali su u Ministarstvu pravde.

Nakon što svi navedeni koraci budu privedeni kraju, može početi prijem prvih zatvorenika.

– U petom ili šestom mjesecu sljedeće godine vjerujemo da će prvi državni zatvor primiti prve zatvorenike i pritvorenike. Razgovori o procesu premještanja zatvorenika koji su sada smješteni u entitetskim zatvorima vodit će se sve vrijeme kako bi se adekvatno vršilo popunjavanje kapaciteta – kazali su u Ministarstvu.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend