Vijesti iz BiH

Do investitora smanjenjem nenaplativih plasmana i kredita

Predsjednik Udruženja banaka BiH Milan Radović rekao je da je ključ uspjeha u saradnji sa potencijalnim investitorima, smanjenje NPL-ova /nenaplativih plasmana i kredita/ i istovremeno povećanje adekvatnosti kapitala bankarskog sektora.

 

Radović je istakao da Udruženje banaka BiH zbog toga želi da zajedno sa regulatorom radi na implementaciji zaključaka, koji bi, ako se sprovedu, rezultirali boljim radom banaka, a onda i ekonomskim napretkom i većim zapošljavanjem.

“To je i naš krajnji cilj”, rekao je Radović je na sastanku bankara i predstavnika finansijskih institucija BiH koji je održan u Sarajevu pod nazivom “Banke i finansijske institucije”.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić smatra da treba zajedničko djelovanje u razvoju bankarskog sektora.

Na sastanku je razgovarano o novim zakonima o bankama, kreditnom obimu i pismu namjere koje su vlasti BiH uputile Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/.

Iz Udruženja banaka BiH navode da je pismo namjere obavezujuće i da se preuzeto mora ispuniti.

Zakoni o bankama određuju kvalitet i način poslovanja finansijskog sektora, zbog čega je neophodna komunikacija i saradnja banaka i državnih – zakonodavnih organa da bi se stvorio optimalan zakonski okvir, navodi se u priopćenju.

Sastanku, koji je organizovalo Udruženje banaka BiH, prisustvovali su predstavnici komercijalnih banaka, državnog i entitetskih ministarstava finansija, agencija za bankarstvo i Agencije za osiguranje depozita.

(Glas Srpske)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend