Vijesti iz BiH

Dnevnik.ba u posjedu optužnice protiv 11 pripadnika HVO-a iz Mostara

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 pripadnika HVO-a iz Mostara koje tereti da su ” u okviru udruženog zločinačkog pothvata počinili zločin protiv čovječnosti protupravnim zarobljavanjima 70 civila bošnjačke nacionalnosti u logoru Vojno u naselju Bijelo polje kod Mostara”.

 

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 pripadnika HVO-a iz Mostara za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Dnevnik.ba je u posjedu optužnice koja tereti Nedžada Ćorića, Juru Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca da su od lipnja 1993. do 3. mjeseca 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH svojevoljno i svjesno sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno (naselje Bijelo polje)  u kojem su boravili od lipnja 1993. do  sredine listopada 1993. godine.

Tereti ih se  da su u okviru širokog, rasprostranjenog i sustavnog napada HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, odnosno, u sklopu državne ili organizacijske politike, za činjenje tog napada, počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protupravno zatvorili , zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju Herceg- Bosne s ciljem njegovog progona.

Optužnica Suda BiH jednanaestoricu pripadnika HVO-a iz Mostara tereti i za psihička zlostavljanja, stvaranja atmosfere straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba. U optužnici je jasno navedeno i kako su dijelili zajednički plan unaprjeđenja sustava zlostavljanja, a sve je to  bilo u cilju udruženog zločinačkog pothvata ili kao  prirodna i predvidiva posljedica izvršenja udruženog zločinačkog pothvata.

(G. Lujanović / Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend