Vijesti iz BiH

Djeca u BiH počinju pušiti prije desete godine života

BiH se nalazi na nezavidnom 13. mjestu u svijetu po korištenju duhana, čime je situacija u vezi s uporabom duhanskih proizvoda u zemlji dostigla katastrofalne razmjere. Rezultati istraživanja u BiH pokazuju alarmantno stanje u vezi s prevencijom pušenja među djecom.

 

 

Svako šesto dijete u dobi od 13 do 15 godina u BiH stalni je pušač, a više od trećine mladeži izjavljuje kako je počelo s pušenjem prije dobi od deset godina.

Dostupnost cigareta

Ove podatke iznijela je Udruga PROI u okviru tehničkog izvješća “Male mete” o izlaganju, reklamiranju i promociji duhanskih proizvoda u blizini osnovnih i srednjih škola koje je krajem studenoga prošle godine pripremio Institut za globalnu kontrolu duhana – Johns Hopkins Bloomberg škola javnog zdravlja u partnerstvu s Udrugom PROI, prenosi Večernji.ba

U pitanju je globalno istraživanje u kojem je sudjelovala i Bosna i Hercegovina, a prezentirani rezultati pokazali su dramatičnu izloženost djece, kako reklamama duhanskih proizvoda tako i samim proizvodima, i to u neposrednoj blizini škola. U istraživanju su obuhvatili 64 škole i oblasti u njihovoj neposrednoj blizini, na udaljenosti do 100 metara iako je zabranjeno.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend