Lokalne vijesti

Direktori osnovnih škola iz Istanbula kod načelnika općine Vitez

Načelnik općine Vitez, Advan Akeljić, primio je u posjetu direktorice osnovnih škola iz istanbulske općine Büyükçekmece, a sastanku su prisustvovali i direktori naše dvije osnovne škole.
Delegacija iz Istambula bila je i u posjeti osnovnim školama u Vitezu sa kojima će raditi na unapređenju saradnje u sektoru obrazovanja i nauke.
Treba napometnuti da su direktori Osnovne škole „Vitez“ i direktor Osnovne škole „Dubravica-Preočica“ već ranije potpisali Protokol o bratimljenju tih i istanbulskih škola. Tim protokolom razvijat će se veze na polju obrazovanja i kulture između škola, a kroz projekat bratimljenja, koji će se implementirati tokom četiri školske godine, škole će raditi na zajedničkim projektima i unapređenju obrazovnog sistema.
Načelnik je zahvalio direktoricama na posjeti organu uprave općine Vitez i upoznao ih sa svim dešavanjima na području općine, kako školstva tako i privrede, ekonomije, komunalne infrastrukture i dr. „Iskreno se nadam da će ovo biti početak saradnje ove dvije lokalne zajednice, općine Vitez i općine Büyükçekmece. Smatram da je ova platforma veoma dobra pretpostavka za mnoge buduće projekte“, kazao je Akeljić.
„Nama je zaista velika čast i zadovoljstvo posjetiti Vitez, posebno općinu, te razgovarati sa načelnikom. Želimo se posebno zahvalitio direktoru, gospodinu Salihu Zlotrgu, koji je uradio sve da nas ovako lijepo dočeka. Mi smo zaista oduševljeni vašim gradom i sviđa nam se ovdje. Trudit ćemo se da u skladu s našim mogućnostima uradimo sve, jer smo ponosni što se u bosanskim školama izučava naš jezik. Iskreno ćemo nastojati da svaki vid odgojno-obrazovnog procesa podržimo na najbolji mogući način. Mislimo da će se ovaj projekat nastaviti i dalje i da će idući korak biti da vaši učenici dođu u posjetu kod nas u Istambul“, kazale su direktorice.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend