Lokalne vijesti

Detalji nakon uhićenja šefa Pravne službe MUP-a KSB-a

Službenici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Središnja Bosna nastavili su borbu protiv mita i korupcije u vlastitim redovima te su zbog sumnje u, službeno, nezakonito posredovanje, odnosno zloupotrebu položaja i primanje mita, uhitili šefa Pravne službe MUP-a.

 

Kako neslužbeno Dnevni avaz saznaje, LJ.K. se tereti da je uzimao novac za zapošljavanje u ovu instituciju, kao i za malverzacije rješenjima za odobrenje za nabavku oružja.

Privedeni je za vikend lišen slobode, te u ponedjeljak izveden pred dežurnog kantonalnog tužitelja.

Proteklog vikenda jedno lice lišeno je slobode zbog sumnje u protuzakonito posredovanje, a vezano uz vršenje službene dužnosti u Upravi za administraciju i podršku MUP-a. Sve radnje dokazivanja poduzimaju se pod nadzorom nadležnog kantonalnog tužiteljstva, a lišenje slobode izvršili su službenici Sektora kriminalističke policije zajedno sa službenicima Jedinice za specijalističku podršku, kazao je Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara MUP-a KSB-a.

Neslužbeno saznaje Dnevni Avaz, da su nad LJ.K. provedene posebne istražne radnje, odnosno da je po prijavi za uzimanje mita jednog od kandidata za posao u MUP-u nad njim provedena istraga.

Prvi put mu je, saznaje se, dao 2.000 eura, dok je drugi put policija označila novac, koji je u istrazi i pronađen kod Lj.K.

U ponedjeljak je u poslijepodnevnim satima završeno saslušanje osumnjičenoga u Kantonalnom tužiteljstvu u Travniku, nakon čega je s lisicama na rukama odveden u pratnji sudske policije.

Osumnjičeni je saslušan i postupajući tužitelj predložio je Općinskom sudu u Travniku određivanje mjere pritvora. Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, potvrdila je za Dnevni Avaz Ernesa Keganović, glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Travnik.

Za ovo kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

(centralna.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend