Vijesti iz BiH

Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH dobio vrijednu donaciju

Oružane snage Bosne i Hercegovine su danas, 26. maja 2017. godine, dobile dva nova psa za otkrivanje mina od strane Regionalnog centra Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu. Donaciju dva psa osiguralo je Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške u okviru Plana za jačanje kapaciteta Deminerskog bataljona OS BiH od strane Norveške narodne pomoći.

Ceremoniji su, ispred MO i OS BiH, prisustvovali zamjenik komandanta Operativne komande za resurse brigadni general Ivica Jerkić sa saradnicima, regionalni direktor Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu Darvin Lisica i direktor Švicarske agencije za razvoj i saradnju Ambasade u BiH Barbara Daetwyler Scheuer.

Regionalni direktor NPA Darvin Lisica istakao je da je ovaj čin primopredaje pasa Deminerskom bataljonu i Oružanim snagama samo jedna od aktivnosti iz Plana za jačanje kapaciteta Ministarstva odbrane, odnosno Deminerskog bataljona OS BiH, u oslobađanju područja u BiH zagađenim minama, kasetnom municijom i drugim eksplozivnim ostacima iz rata.

Direktor Švicarske agencije za razvoj i saradnju Ambasade u BiH Barbara Daetwyler Scheuer kazala je kako se nada da će ova donacija biti od velike pomoći u čišćenju miniranih terena u narednom periodu, te izrazila nadu da će se uspješna saradnja nastaviti u budućnosti.

Obraćajući se prisutnim, general Jerkić je izrazio zahvalnost Vladi Kraljevine Norveške na vrlo uspješnoj dosadašnjoj saradnji i pomoći koju ona već godinama pruža OS BiH. Naglasio je da će donacija pasa za otkrivanje mina biti od velike pomoći za jačanje sposobnosti OS BiH u smislu povećanja stepena realizacije Plana deminiranja u 2017. godini.

S obzirom na to da mine predstavljaju najveću opasnost za stanovnike BiH, kad se gleda s aspekta sigurnosti, ova donacija je za OS BiH i te kako vrijedna jer se ovim osnažuju sposobnosti i kapaciteti Deminerskog bataljona OS BiH u vršenju njihove misije, što će u mnogome pomoći akciji uklanjanja preostalih mina na području BiH.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend