Kultura, Lokalne vijesti

Dani Joze Penave u Kiseljaku

“Pjesma o Kiseljaku” svojevrsna je himna ove općine, neizostavan repertoar svakog važnijeg slavlja.

Ipak, iako je svaki Kiseljačanin rado pjevuši, malo njih danas zna autora ove skladbe.

Jozo Penava rođen je 1909.godine u Paležu kod Kiseljaka. Bio je producent, skladatelj, aranžer, vokalni i instrumentalni interpretator.

Mnogo je pridonio kvalitetnoj narodnoj pjesmi, posebno sevdalinki i takozvanim „novokomponiranim narodnim pjesmama“, koje je radio na elementima folklornog naslijeđa srednjeg Balkana.

Nesumnjivo je jedan od najznačajnijih i najproduktivnijih bosanskohercegovačkih stvaratelja.

Ujedno, jedna je od najvećih povijesnih ličnosti Kiseljaka koji mu se prije tri godine odužio bistom te trgom koji nosi njegovo ime.

Ove pak godine, zahvaljujući udruzi Arka i podršci Općine Kiseljak, pokrenuta je inicijativa za organiziranjem jedne manifestacije Penavi u čast.

Tako će 13. i 15. srpnja Kiseljakom konačno dominirati i Jozine pjesme. Riječ je o dva koncerta koja će biti održana na Trgu Joze Penave u utorak i četvrtak s početkom u 20,30 sati. Za potrebe ovih događaja, u popodnevnim će satima biti zaustavljen promet od mosta na rijeci Lepenici pa do kružnog toka prema Visokom.

Vrhunski glazbenici, profesionalna produkcija i mjesecima pripremana organizacija ishodit će u utorak jedan manji koncert s lokalnim izvođačima, izložbu učeničkih radova, okrugli stol… Nastupit će klapa Dišpet iz Kiseljaka, ženski vokalni ansambl SRMA, Udruga Jozo Penava iz Viteza te mladi Kiseljačanin Abdusamed Šljivar.

U četvrtak koncert prati produkcija BHRT-a. Osim što će ova televizija snimati cijeli koncert, njihov tamburaški orkestar će i nastupiti odnosno pratiti desetak renomiranih izvođača narodne glazbe, solista poput Enesa Begovića, Amne Keskin, Alema Kadića, Antonije Batinić, Pavla Anića, Jasmina Bureka, Nihade Kapetanović, Dijane i Dejana Ćuluma…

Za koncert je priređena i jedna folklorna poslastica. Naime, organizatori su udružili snage triju folklornih društava, HKUD-a Gromiljak, HKUD fra Karlo Kujundžić i KUD-a Izvor čiji će članovi zajedno izvesti koreografiju spremanu baš za ovu priliku.

Ulaz na oba koncerta je besplatan, a koncerte su, osim Općine Kiseljak, podržali:

Federalno ministarstvo kulture i sporta; Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa KSB, predsjedatelj Sabora KSB, Josip Kvasina, predsjedatelj Doma naroda PFBIH, Tomislav Martinović, JP Elektroprivreda HZ HB, ERONET, Sarajevski kiseljak; Diageo,Maraska, Karlovačko, Juicy, BH Pošta, Mix company, cvjećarna Orhideja, Kryolan BiH, Salon vjenčanica Arijana, pekara Matić.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend