Lokalne vijesti

Danas u 18 sati bit će služena sveta misa za djecu ubijenu u naselju Podgradina

Jedna od najvećih tragedija u Središnjoj Bosni, ona nad nedužnom djecom u Vitezu, i ove godine protječe u sjeni činjenice da za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao, niti je procesuiran.

Vitežani danas obilježavaju 28. obljetnicu stradanja osmero djece u naselju Podgradina tijekom proteklog rata. Desetog lipnja 1993. godine, oko 20 sati i 45 minuta, doletjela je granata s položaja Armije BiH, kalibra 120 mm, i pala dva metra od klupe na kojoj je bilo 14-ero djece u igri. Na licu mjesta poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Video snimak tog stravičnog događaja, zbog brutalnosti, nije htjela objaviti nijedna inozemna TV mreža, a u Vitezu je bio stacioniran i BBC.

Vitežani se s tugom sjećaju dana kada je od samo jedne minobacačke granate u naselju Podgradina poginulo osmero djece: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Kod spomenika „Osmica“ danas u 18 sati služit će se sveta misa.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend