Lokalne vijesti

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže kako je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Svjetski dan učitelja prigodno je obilježen i na području Kantona Središnja Bosna. Naime, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta danas je u Vitezu upriličilo prigodno druženje uz dodjelu zahvalnica učiteljima iz srednje Bosne.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Katica Čerkez, uz čestitke svim učiteljima u povodu njihovog dana, istaknula je kako se “obilježavanjem ovoga značajnog datuma za odgoj i obrazovanje u KSB, a i u svijetu, želi naglasiti značaj ove profesije za svako društvo, njegov razvoj i blagostanje te potrebu da se više cijeni i nagradi rad svih u obrazovnom sistemu, čime se, ujedno, podiže društveni status prosvjetnim radnicima”. “Zajednički cilj nam je sretno djetinjstvo naše djece, njihovo kvalitetno školovanje i perspektivna budućnost te društvo u kojem ćemo uspješnost mjeriti njihovim osmjesima”, navela je ministrica Čerkez, zahvaljujući učiteljima “na doprinosu u odgoju i obrazovanju dosadašnjih ali i budućih generacija mladih ljudi koji su svijetla točka i budućnost našeg Kantona”.

Na današnjoj svečanosti, održanoj u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BIH u Vitezu zahvalnice je dobilo 75 učitelja iz osnovnih i srednjih škola Središnje Bosne, koji su izabrani temeljem javnog poziva, upućenog školama da nominiraju svoje zaposlenike.

U ime svih učitelja, koji su danas primili zahvalnice za doprinos u odgojno-obrazovnom radu, riječi zahvale uputio je Drago Marjanović, učitelj iz Nove Bile, donedavni ravnatelj Osnovne škole „Nova Bila“.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

(Radio Vitez)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend