Danas objava rezultata popisa stanovništva u BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine danas će uprkos svim političkim opstrukcijama konačno objaviti rezultate popisa stanovništva u našoj zemlji iz 2013. godine.

Iako se prethodnih dana spekulisalo da bi rezultati mogli biti objavljeni bez nacionalne strukture, religije i jezika, direktor Zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić  kazao je kako će u skladu za Zakonom o popisu svi parametri biti objavljeni.

“Svi rezultati popisa stanovništva bit će objavljeni danas. Mi smo jučer čuli i izjavu ambasadora OSCE-a u BiH Johnatana Moora, koji je kazao kako ovaj popis ne smije dati nikakvu diskriminaciju, što smo mi uvijek i činili i nismo dali da se prepravi 121.000 podataka. Ukoliko svi detalji popisa ne budu objavljeni, to će biti grubo kršenje zakona, što za sobom povlači i odgovornost, a čak i zatvorsku kaznu”, kazao je Kremić.

Ovaj proces pratile su višemjesečne političke nesuglasice o usvajanju odluke o jedinstvenoj metodologiji za obradu podataka popisa stanovništva koju je u skladu sa zakonom i međunarodnim preporuka potpisao direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Jukićeva odluka izazvala je oštre reakcije političara iz Republike Srpske, počevši od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je kazao kako u BiH može doći do ozbiljne političke krize ako se odluka o objavi rezultata popisa ne stavi van snage.

Također, Narodna skupština Republike Srpske na nedavno održanoj sjednici odbila je priznati podatke koji će danas biti objavljeni, a direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković jučer je izjavila da Republički zavod neće objavljivati takve rezultate.

Mnogi međunarodni zvaničnici ostali su zatečeni činjenicom da se u našoj zemlji politika umiješala i u statistiku, pri tome upozoravajući domaće zvaničnike da bh. institucije neće biti u stanju odgovoriti na upitnik za članstvo u EU ako na vrijeme BiH ne objavi rezultate. Inače krajnji zakonski rok za objavu rezultata popisa u BiH je 1. juli 2016. godine.

S obzirom na to da se država, a ne njeni entiteti pojavljuju kao subjekti kada je riječ o popisu stanovništva BiH izvjesno je da će podaci koje objavi Agencija za statistiku BiH biti kredibilni. Pored toga Jukićevu odluku podržali su i predstavnici Međunarodne monitoring misije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH.

Podsjećamo, popis stanovništva iz 2013. godine najveće je statističko istraživanje države od 1991. godine kada su objavljeni rezultati posljednjeg popisa stanovništva u našoj zemlji. Cilj svakog popisa je ustanoviti broj stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim nivoima.

Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracionim i drugim značajkama stanovnika, kao i o broju domaćinstava, porodica i njihovim značajkama, te podatke o stambenom fondu i njegovim značajkama. Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika, te naučnih istraživanja, korištenje sredstava iz EU-a i drugih fondova, kao i druge potrebe građana.

 

(Izvor:Klix.ba)