Zanimljivosti

Danas je Svjetski dan plesa!

Od 1982. godine slavi se Svjetski dan plesa. Obilježava se 29. travnja u čast francuskog plesača i koreografa Jean Georgesa Noverrea.

Jean, plesač, koreograf i baletni teoričar, karijeru je počeo u pariškom pozorištu Opera Comique, a nastavio je u Berlinu, Dresdenu, Strasbourgu, Marseilleu, Lyonu. Prozvali su ga Shakespeareom plesa. Iza sebe je ostavio više od 150 djela kao koreograf. Nažalost, karijeru prekida zbog teške ozljede, no ostavio je neprikosnoveni trag – kao najznačajnija ličnost u svijetu baleta. U svojim čuvenim pismima o plesu i baletu odbacio je dotadašnju funkciju plesa – kao zabave u operi, te je pisao o baletu – kao mogućoj istinskoj drami sa sadržajem i osjećajima.Podržavajući i poštujući njegove reforme – godine 1958. u Stuttgartu osnovano je udruženje Noverre Society za promicanje i podupiranje mladih koreografa savremenih baleta, pod pokroviteljstvom J. Kyliána, J. Neumeiera i potom Williama Forsythea.

Vrste plesova

Plesove smo podijelili na:

 engleski i bečki valcer,

– quickstep,

– tango i

– slowfox

Latinoameričke plesove  podijelili smo na:

– sambu,

– rumbu,

– jive,

– cha-cha-cha i

paso doble,

Društveni plesovi:

– mambo,

– salsa,

– discofox,

– merengue i

– discofox

Kulturni pokret – hip hop/rap svoj razvoj doživio je  70-ih među gradskim stanovništvom, Afroamerikancima, Jamajčanima i Portorikancima u Bronxu- dio New Yorka. Brzo se proširio i po cijelom svijetu.

Četiri glavna obilježja hip-hop kulture su:

repanje, DJ-anje, grafiti, i breakdance. Neki smatraju da je peti element hip hopa – beatbox.

Također, 70-ih su se posebno razvijali pokreti na tlu (tzv. floor rock ili down rock), a novi su se pokreti dodavali i izbacivali kako se mijenjao glazbeni ukus, od funk glazbe i soula do ranog hip-hopa…

80-ih i 90-ih ples postaje planetarno popularan – kad je postao dijelom brojnih filmova i mjuzikala.

Nije važno koji ples birate, važno je da se prepustite omiljenim tonovima glazbe… Uz ples ostajete u formi. Potječete fleksibilnost, društvenu vještinu, snagu, izdržljivost i veoma ste raspoloženi!

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend