Lokalne vijesti, Svijet, Vijesti iz BiH

Danas je Međunarodni dan babica

Izvršna direktorica UNFPA Natalia Kanem je danas, na Međunarodni dan babica, izjavila da UNFPA pozdravlja rad svih babica i obećava da će ostati uz njih, radeći s domaćim vlastima na zaštiti babica od Covida-19.

Kanem napominje da, dok se svijet bori protiv Covida-19, žene i dalje ostaju trudne, djeca se i dalje rađaju. Rađanje se ne zaustavlja zbog pandemije, te tako ni babice ne prestaju raditi.

Ističe da one neumorno rade na prvim linijama klinika za porodiljstvo, domova zdravlja i pružaju usluge kroz kućne posjete ženama širom svijeta, riskirajući vlastiti život i dobrobit da bi spasile živote žena i novorođenčadi.  

– U mnogim zemljama koje su teško pogođene krizom izazvanom Covidom-19 babice umiru zbog nedostatka osobne zaštitne opreme i općenito nedovoljne podrške. Unutar mnogih zdravstvenih ustanova babice su preraspoređene na druge odjele kako bi potpomogle borbu protiv virusa, što ženama onemogućava pristup pravovremenim uslugama koje spašavaju život. U sklopu ukupnog odgovora sektora zdravstva na pandemiju, zdravlju majke i novorođenčeta se mora dati prioritet – naglašava Kanem.

Dodaje da su babice okosnica sistema zdravstvene zaštite majke – porađajući žene i radeći još puno toga. 

– Babice stoje uz žene kada su one najranjivije. One se svakodnevno bore da bi obranile ljudsko pravo žene na sigurnu trudnoću i porod, čak i dok su same izložene diskriminaciji, seksualnom uznemiravanju i nejednakoj plaći. Danas su svi ovi izazovi otežani strahom i neizvjesnošću uzrokovanim pandemijom Covida-19 – navodi Kanem.

Tradicionalno, dodaje ona, babice imaju ključnu ulogu u odgovoru na pandemiju. U zdravstvenim sistemima, koji su u mnogim zemljama u potpunosti preopterećeni, babice pokazuju svoju hrabrost i otpornost nastavljajući i u najtežim okolnostima pružati podršku trudnicama i porodiljama.

UNFPA podržava babice na prvim linijama odgovora na Covid-19 širom svijeta tako što dostavlja potrebni materijal i osobnu zaštitnu opremu, gradi kapacitete zdravstvenih sistema kako usluge zdravstvene zaštite trudnica i majki ne bi bile zapostavljene i osigurava da se trudnicama i dojiljama – uključujući one koje su u izolaciji – pružaju potrebne usluge, onda kada su im potrebne.

– Danas, više nego ikad prije, moramo poduzeti korake kako bismo prepoznali babice kao nepokolebljive šampionke koje se bore za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žena i djevojaka – navodi Kanem.

Dodaje da bi bez babica, tokom pandemije, smrtnost žena i beba usljed komplikacija pri porodu koje se mogu spriječiti bila daleko veća. 

– Ujedinimo se za babice, s babicama, u cilju davanja prioriteta zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena, čak i u ovim teškim vremenima – navodi se u izjavi izvršne direktorice UNFPA Natalie Kanem povodom Međunarodnog dana babica, priopćeno je iz UNFPA. 

(Fena)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend