Vijesti iz BiH

Danas je 20 godina od atentata na Jozu Leutara

Danas, 16. ožujka, navršava se 20 godina od atentata koji je izvršen na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Jozu Leutara.

Izaslanstvo Federalne uprave policije, u znak sjećanja na lik i djelo pokojnog Leutara, izvršit će postrojavanje policijske jedinice i polaganje vijenca na spomen obilježju koje se nalazi u Alipašinoj ulici u Sarajevu, najavljeno je iz FUP-a.

Prije 20 godina, 16. ožujka 1999. godine, u 8 sati ujutro Jozo Leutar, zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, krenuo je na posao službenim vozilom VW golf III u kojem je s njim bio službeni vozač.

Približavajući se naselju Ciglane, u blizini tadašnje zgrade Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država automobil je eksplodirao. Leutar je životno ugrožen prebačen u bolnicu Koševo, gdje je nakon 12 dana izgubio bitku za život te preminuo u Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo 28. ožujka.

Dan kasnije, prema nalogu istražnoga suca Kantonalnog suda, u državnoj bolnici Sarajevo izvršena je obdukcija tijela Joze Leutara. Prilikom vršenja obdukcije bili su nazočni dr. Hamza Žujo, dr. Ilijas Dobrača, dr. Ivan Selek, uime IPTF-a Bob Grand i Zbigniew Wojdyla, kriminalistički tehničar kantonalnog MUP-a Sarajevo Emir Tarić te operativni djelatnik FMUP-a Slađenko Čerkez.

Teška ozljeda mozga

Prema usmenoj izjavi spomenutih, smrt je nastupila uslijed teške ozljede mozga (traumatskoga šoka). Na zahtjev federalne Vlade, statički dio očevida izvršili su pripadnici američkog FBI-a. U istragu su bili uključeni istražni tim FMUP-a, SFOR, MSU, IPTF (jedinica za operacije koju je vodio Kanađanin Harold O’Conel).

Dana 19. ožujka 1999. godine u zgradi Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu pripadnici FBI-a izvršili su prezentaciju prikupljenih saznanja te su tom prilikom potvrdili sljedeće:

Od mjesta polaska vozila do mjesta eksplozije su 133 metra, na osnovi tragova vidljivih i pronađenih na mjestu događaja utvrđeno je da je riječ o improviziranoj eksplozivnoj napravi postavljenoj ispod poklopca na nosaču motora, a pored ispušne cijevi, eksploziv je postavljen tako što je jedan dio kuglica imao usmjereno djelovanje prema poklopcu motora, dok je drugi bio usmjeren prema kontrolnoj ploči vozila (prema suvozaču), vozilo nije otključavano, a pripremljeni eksploziv može se postaviti za 15 sekundi…

Slučaj nikada nije riješen

Unatoč angažmanu velikoga broja domaćih i inozemnih istražnih tijela, uključujući i IPTF i FBI, slučaj “Leutar” do današnjeg dana nije riješen.

Jozo Leutar čitav radni vijek proveo je u policiji, a potom i u službi tadašnje državne sigurnosti. Do rata je u Sarajevu bio načelnik Kriminalističke policije, a potom zapovjednik brigade HVO-a i načelnik Odjela za poslove policije u MUP-u Herceg Bosne.

Potpisivanjem Washingtonskoga sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH imenovan je zamjenikom ministra za unutarnje poslove u Vladi FBiH.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend