DALAL: Na Eurosongu su nas ogradili zidovima predrasuda zato što dolazimo iz BiH

Dalal, preredstavnica Bosne i Hercegovine na ovogodišnjoj Euroviziji, otkrila je što se sve događalo u Stokholmu. Podsjetimo, tim iz BiH ispao je nakon prve kvalifikacijske večeri, a tom prilikom izveo je pjesmu pod nazvom “Ljubav je”.

“Naš posao nije samo pjevanje, pisanje pjesama ili muziciranje, naše glave ne služe samo za nove modne stilove, mi moramo podići glas i skrenuti pažnju na ono što se dogodilo nama, a i dalje se događa. Nas nisu ogradili bodljikavom žicom ali jesu zidovima predrasuda jer dolazimo iz Bosne i Hercegovine”, kaže Dalal.

“Taj osećaj sam imala s 11 godina kada sam protjerana iz svoga doma, taj osećaj je cijeli život imao moj otac jer je druge boje kože, taj osećaj imam i danas kada me odvoje na aerodromu zbog putovnice ili boje moje kože, vjere, imena. Taj osjećaj imaju svi koji se vole, a ne smiju, koji su drugačiji od zadanih idealnih kriterija, koji nose bradu jer je to u modi u cijeloj Europi, ali samo mi ne smijemo, jer će nas nazivati raznim imenima. Jer dolazimo iz BiH. Jer naša zemlja, nažalost ima takav imidž u svijetu. Hvala švedskom SVT-u koji je kao glavnu vijest objavio da je napokon jedna zemlja stisnula zube i rekla svoje mišljenje o trenutnoj krizi, ali i pređašnjim krizama koje je Europa mogla spriječiti, ali nije, kroz nastup na Euroviziji. Ta zemlja se zove Bosna i Hercegovina”, objasnila je ona.

“S ponosom sam dio tog tima koji je ove godine bez ikakve podrške države, bez ijednog proračunske marke, sam našao komercijalne sponzore i uložio svoj novac za  učešće naše zemlje na Euroviziji a zatim i plati prijenos, da bi vi, naši dragi Bosanci i Hercegovci, na našoj državnoj televiziji, mogli da pratite sve tri noći ovogodišnjeg Eurosonga”, ispričala je Dalal.

/HMS/