Zanimljivosti

Čudo od djeteta: Patrik (10) zbraja, oduzima, množi i dijeli poput kalkulatora

Desetogodišnji Patrik Čudić dvostruki je svjetski prvak u mentalnoj aritmetici. On zbraja, oduzima, množi i dijeli poput kalkulatora, a to je večeras dokazao i Mojmiri Pastorčić kod koje je gostovao u RTL Direktu.

Za te matematičke operacije nisu mu potrebni papir i olovka već sve računa u glavi pomoću abakusa. Osvojio je dva svjetska prvenstva i to u Kini i Rusiji, a nedavno je po treći puta postao prvak Hrvatske. – Abakus zamišljam u glavi i pomoću njega računam svakakve brojke – kazao je Patrik.

S vježbanjem je počeo kada je krenuo u školu.

– Počeo sam vježbati otkad idem u školu, dakle već četiri i pol godine. Jedva čekam kad ću napuniti petu godinu – kaže. Najlakše mu je zbrajanje i oduzimanje, a najteži su mu razlomci.

– Moram biti usredotočen, pod kontrolom i moram baš biti usred vježbe – objasnio je kako računa s razlomcima. – Prije svjetskog natjecanja dnevno rješavam po 30 minuta, a kad je svjetsko, dva tjedna ili još prije, rješavam po 1500 zadataka odnosno 70 zadataka za pet minuta – dodao je. Ova vještina pomaže mu i da brže nauči pjesmice u školi napamet, ali i kad igra nogomet za orijentaciju. – Kad budem velik, htio bih da idem korak po korak. Prvo ću završiti školu i onda ću možda jednog dana raditi za Microsoft ili Google – rekao je.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend