Crvena Zvezda i Partizan idu na prodaju za jedan dolar?!

Privatizacija dva najveća srbijanska fudbalska kluba jedna je od glavnih tema ekonomskih i sportskih rubrika u lokalnim medijima, a prema posljednjim informacijama prodaja ova dva kluba sprema se i to – za jedan dolar. Sa druge strane, bivši generalni sekretar Partizana Žarko Zečević kaže da za Partizan ima kupaca, a da je vrijednost kluba procijenjena na 40 miliona eura.

Prema saznanjima Novosti, država je čvrsto stala iza stava da, prije svih, Crvena zvezda i Partizan moraju da se privatizuju i da bi to trebalo uraditi što prije, već i do kraja ove godine. Kako list navodi, postoji opcija da zbog velikih dugova klubovi budu ponuđeni kucima za dolar ili euro, s tim da desetine miliona njihovih minusa obrišu ulaganja novih vlasnika, koji bi uz to uložili i dodatni novac u budžet, građenje kvalitetnih timova, renoviranje stadiona… Kao dva moguća buduća vlasnika Novosti navode šeika Muhamed bin Zajed al Nahjana i vlasnika CSKA Moskva Jevgenija Ginera. Pretpostavlja se da će šeik vjerovatno uraditi nešto slično kao Ken Bates 1982. godine, kada je kupio Čelsi za jednu funtu, ali takođe isplatio sve dugove i uložio svoj novac za budućnost kluba. Bates je dvije decenije kasnije, 2003. godine, prodao Čelsi Romanu Abramoviču za 140 miliona funti, ali kako su dugovi tada iznosili 123 miliona, njegova zarada je iznosila 17 miliona. Razlog interesovanja vlasnika CSKA Moskva je takođe Crvena zvezda, iako je ovaj moskovski klub u prijateljskim odnosima sa Partizanom, a objašnjenje toga Novosti vide u činjenici da Zvezda ima mnogo više navijača od Partizana.

 

Zečević: Partizan vrijedi 40 miliona eura

Bivši generalni sekretar FK Partizan Žarko Zečević rekao je za Informer da će Partizan lako naći kupca čim privatizacija bude omogućena. On kaže da je procijenjena vrijednost kluba oko 40 miliona eura, a budući kupac će prema njegovim riječima dobiti dobar klub, koji nije u prevelikom dugu. Zečević smatra da bi cijena kluba bila mnogo veća da su sprovedeni njegovi planovi oko novog stadiona, jer bi tada vrijednost bila oko 120 miliona eura i dodaje da bi ulazak privatnog kapitala u klubove bio plodonosan.