Vijesti iz BiH

CRNA LISTA IZ SARAJEVA: Sastavljene su optužnice protiv 483 časnika HV-a i 397 časnika HVO-a

Prava istina o optužnicama protiv Hrvata u BiH izgleda ovako: optuženo je 397 časnika HVO-a i 483 časnika Hrvatske vojske. Te optužnice stoje “u ladici” i mogu biti izvučene u bilo koje vrijeme. Ukupno je pod istragom 2986 pripadnika HVO-a i HV-a, a riječ je o neaktiviranim optužnicama koje također mogu biti u svakom trenutku aktivirane. Potvrđeno je to Globusu iz, kako je naveo tjednik, pouzdanih izvora.

Sastavljene su optužnice gotovo za sve zapovjednike u strukturi Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, a to praktički znači da je “pod istragom” ili “pod optužbom” i hrvatska politika koja se provodila u Bosni i Hercegovini.

Za optužnice su znala i politička vodstva Hrvatske od Milanovićeve do Oreškovićeve Vlade, ali koliko ih točno ima, nije im bilo bio poznato. “Znali smo samo da se radi o troznamenkastom broju”, kaže za Globus jedan istaknuti hrvatski političar.

Prije tri mjeseca general Pavao Miljavac u razgovoru s novinarom Globusa Mariom Pušićem gotovo je proročki upozorio na optužnice iz BiH i ustvrdio da su još opasnije od onih iz Srbije.

“Bavio sam se ozbiljnim stvarima, nikako nisam govorio napamet, jer sam imao direktne indicije u kojem bi se smjeru mogla razvijati situacija, a opet svjestan odgovornosti kako će sve odjeknuti s obzirom na čitanost i utjecaj Globusa. Ispalo je da sam pogodio više od 90 posto onoga što je uslijedilo”, kaže Miljavac.

Prema informacijama generala Miljavca, pripremljeno je 936 optužnica protiv časnika, a spominje se i 3500 otvorenih istraga, no u tom broju mogle bi biti sadržane istrage protiv pripadnika i drugih vojski koje su sudjelovale u ratu u BiH, a ne samo protiv Hrvata. General Miljavac Globusu je potvrdio kako je i protiv njega napisana optužnica.

“To je apsurdna situacija. Ja sam se borio za ovu državu i bio na visokim pozicijama i nikad nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni tamo sada izmišljaju moju zapovjednu odgovornost za ubojstvo dvojice i ranjavanje jednoga vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako?”

Miljavac odlučno odbija tvrdnju da je Hrvatska, sa svojom vojskom, sudjelovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu:

“Nije bilo agresije na BiH, nego su određeni naši političari pridonijeli takvu mišljenju jer su govorili da smo je izvršili. To je neprihatljivo! Mi smo štitili svoj narod i svoje granice. Morate znati da su i oni imali strateške planove, svi su težili na more. Mi smo to znali i mi smo to branili, i branili bismo ponovno.”

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend