Vijesti iz BiH

COVID-19: S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području FBiH je 2.247

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.634 uzorka, od kojih su 383 pozitivna na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom kantonu.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 349.566 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 73.093 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH je evidentiran oporavak 54.347 pacijenata. U protekla 24 sata evidentiran je oporavak 418 pacijenata. Trenutno je aktivno 16.499 slučajeva COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 14 smrtnih ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.247.

Neophodno je pridržavati se mjera osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa, u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i na otvorenom prostoru, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 4.1.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a aktualne Preporuke Kriznog stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je “Preporuke za skijališta u kontekstu COVID-19” koje možete naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktualne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavat će se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend