Vijesti iz BiH

COVID-19: Produžene opće mjere, građanima se preporuča da blagdane obilježe u najužem krugu obitelji

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu, te je dostavio kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Novom Naredbom koja se primjenjuje od ponedjeljka, 21.12. 2020. opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana, dok je Naredba u nekim dijelovima proširena.

Kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva naloženo je da na temelju procjene COVID-19 epidemiološke situacije i uz higijensko-epidemiološke preporuke zavoda za javno zdravstvo županije, na području županije, kao i općina donesu naredbu kojom će se definirati način održavanja sjednica i radnih tijela zakonodavnih tijela županije, kao i organa odlučivanja u jedinicama lokalne samouoprave (gradska, općinska vijeća i sl.). 

Kriznom stožeru županijskog ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanskog županije, nalaže se „da u suradnji sa županijskim ministarstvom obrazovanja, u tjednu od 21.– 25. prosinca ove godine, organiziraju isključivo online model odvijanja nastave radi održavanja Lokalnih izbora u Mostaru 2020, te osiguraju dezinfekciju prostora, prozračivanje i druge higijensko – epidemiološke mjere potrebne za suzbijanje širenja COVID – 19”, kao i „da u suradnji s mjerodavnim institucijama osiguraju dezinfekciju i prozračivanje svih objekata u kojima se održavaju Lokalni izbori u Mostaru 2020 na području županije radi suzbijanja širenja COVID – 19.

Naredbom se kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva nalaže „da u suradnji s mjerodavnim kantonalnim ministarstvima osiguraju zabranu rada ugostiteljskih objekata i kazina na području županija u razdoblju od 23:00 sata navečer do 5:00 sati ujutro narednog dana”, a navedeno se odnosi i „na ugostiteljski dio odnosno restorane u hotelima, motelima i sl.”.

Novom naredbom, između ostalog, produžena je odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata navečer do 5:00 sati ujutro narednog dana”, a za kontrolu ove odredbe zadužene su “županijske uprave policija nadležnih županijskih ministarstava unutarnjih poslova sukladno županijskim  propisima o javnom redu i miru. Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva 11.11.2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutarnjih poslova županija o primjeni ove odredbe koju možete naći OVDJE.

I dalje je obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima:

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sustava u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog kroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe s intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportaši na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u Naredbi.

Produžena je i odredba kojom se “nalaže poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od 2 metra među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko – epidemioloških mjera”.

Županijskim stožerima ministarstava zdravstva naredbom se dopušta uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ, proširene su i za dio koji se odnosi na predstojeće blagdane, pa se građanima preporučuje da u vrijeme održavanja svih predstojećih blagdana, kao i Nove godine 2021. godine, privatna okupljanja svedu na minimum i obilježavaju u krugu najuže obitelji.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima s kroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. 

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11,00 do 13,00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet. 

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporuča se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva  da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend