Čović: Prije odluke o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a poslušati mišljenje struke

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 29. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Na današnjem zasjedanju Predsjedništva HDZ-a BiH razgovaralo se o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Europi. Predsjedništvo HDZ-a BiH osuđuje rusku invaziju i agresivno djelovanje prema Ukrajini i ukrajinskom narodu. Konačno okončavanje sukoba i uništavanje, osobito stradanje nedužnog civilnog stanovništva mora biti u fokusu političkih napora.

Također, porast inflacije i sve veći životni troškovi koji pogađaju stanovništvo zahtijevaju konkretne mjere svih razina vlasti. Struka i politika moraju djelovati jedinstveno s prijedlozima o preciznim potezima koji će ublažiti novonastale poraste cijena u raznim segmentima života i potrebama svih stanovnika.

Na sjednici Predsjedništva razgovaralo se i o svim novostima oko pregovaračkog procesa i izmjenama Izbornog zakona BiH. Stav HDZ-a BiH je jasan i koncizan – legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda na načelima sadržanim u političkom sporazumu o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru je temeljni okvir za konačan dogovor. U ovome trenutku formalno pravni uvjeti za održavanje Općih izbora ne postoje.Zaključci usvojeni na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora održanog 19. veljače predstavljaju jedinstvenu poruku legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda. Stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine počiva na jednakopravnom političkom subjektivitetu triju konstitutivnih naroda i njihovom legitimnom predstavljanju.

Na press konferenciji za medije predsjednik dr. Čović najavio je posjetu Bruxellesu i istaknuo je važnost razgovora s dužnosnicima EU. „Za naš europski put trebalo je već odavno riješiti pitanje Izbornog zakona. Posljednjih deset dana bilo je mnoštvo razgovora, a oni slijede i u Bruxellesu, da konačno dobijemo mogućnost biranja legitimnih predstavnika i Opće izbore organiziramo u potpunom demokratskom ozračju. Imao sam razgovore i s gospodinom Palmerom i gospođom Eichorst, kao i gospodinom Sattlerom videoputem na ove važne teme. Dolazak gospodina Borrella u Sarajevo trebao bi okupiti predstavnike sva tri naroda gdje bismo donijeli jasne zaključke i otklonili političke nesporazume koji ne smiju dalje otežavati odnose i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, osobito zbog svih izazova koje danas imamo u Europi“, zaključio je predsjednik Čović.