Vijesti iz BiH

Članice EU i NATO-a iz Centralne Evrope su partneri, prijatelji i podržavaju Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU i NATO

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružnih snaga BiH, koju je predvodila ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, sastala se sa visokom delegacijom Odbrambene saradnje u Srednjoj Evropi (Central European Defence Cooperation – CEDC) koju su činili ministri i zamjenici ministara država članica CEDC-a: Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije.

 

U sastavu delegacije MO i OS BiH, pored ministrice Pendeš, sastanku su prisustvovali i zamjenici ministra odbrane BiH Sead Jusić i Boris Jerinić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Senad Mašović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za obavještajno-sigurnosne poslove Marinko Šiljegović, a u sastavu delegacije CEDC-a, sastanku su prisustvovali ministar odbrane i sporta R. Austrije Hans Peter Doskozil, ministar odbrane R. Slovačke Peter Gajdoš, ministrica odbrane R. Slovenije Andreja Katič, zamjenik ministra odbrane Republike Češke Jakub Landovsky, zamjenik ministra odbrane za politiku i planove R. Mađarske Peter Siklosi te pomoćnik ministra odbrane R. Hrvatske Nikola Brzica.

 

Današnja posjeta delegacije CEDC-a Ministarstvu odbrane BiH prvenstveno je upriličena s ciljem predstavljanja interesa i posvećenosti država CEDC regiji jugoistočne Evrope i posebno Bosni i Hercegovini, te podrške procesu euroatlantskih integracija BiH. Također, podrška se odnosi i na misiju EUFOR-a ALTHEA u kojoj države članice CEDC čine glavninu vojnog doprinosa.Važno je napomenuti da su unutar struktura EU upravo aktualne rasprave o strateškom pregledu misije EUFOR ALTHEA i mogućoj reviziji „Izvršnog mandata misije“ koji proističe iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i odluka EU.

 

U izjavi za medije ministrica Pendeš je nakon sastanka izjavila da se na sastanku potvrdilo da su „predstavnici šest zemalja Centralne Evrope prijatelji Bosne i Hercegovine na evropskom i evroatlantskom putu. Iskazano je opredjeljenje da mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope nema alternativu i u tom smislu se raspravljalo o nastavku naše bilateralne i jačanju regionalne saradnje. Raspravljali smo o i mogućem nastavku angažiranja misije ALTHEA. S druge strane, ne samo Bosna i Hercegovina, nego i generalno regija, suočena je sa prijetnjama koje se tiču borbe protiv terorizma i svih vidova organiziranog  kriminala, i ova saradnja je u cilju postizanja višeg stepena sigurnosti i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Oni će pomoći da BiH bude dio EU i NATO i oni će pomoći da stepen ekonomskog razivtka u BiH bude iz godine u godinu viši i time se spriječi odlazak mladih ljudi iz BiH. U tom smislu, ova posjeta MO BiH i BiH je još jednom potvrda članica EU i članica NATO-a iz Centralne Evrope je da podržavaju i da su partneri i prijatelji Bosne i Hercegovine.“

 

Inicijativa CEDC je prvenstveno usmjerena na jačanje odbrambene saradnje država članica u skladu s odredbama Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU, a njen osnovni koncept je udruživanje i dijeljenje odbrambenih sposobnosti zemalja Srednje Europe u kojoj zemlje članice zajednički identificiraju područja za razvoj i obavljanje uzajamne saradnje. Prvi ministarski sastanak CEDC-a održan je 2012. godine u R. Austriji, a u martu 2016. godine u Beču je održana konferencija ministara odbrane CEDC država članica i država posmatrača iz Poljske, Srbije, Makedonije i Crne Gore, čija se centralna tema odnosila na izbjegličku krizu, a 7. novembra 2016. godine u Beču je održan sastanak ministara odbrane CEDC država članica, kada je potpisano pismo namjere.

 

Delegacija CEDC-a će tokom posjete Ministartvu odbrane BiH i Bosni i Hercegovini upriličiti i posjetu komandi EUFOR-a u BiH gdje će se sastati sa komandantom EUFOR-a u BiH Friedrichom Schrötterom.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend