Vijesti iz BiH

Cijene namirnica rastu, plate stagniraju

Prosječne plate u BiH u februaru, martu, maju i augustu razlikuju se u samo nekoliko maraka i one su u tom periodu rasle, od 838 KM, koliko je iznosila u februaru, do 858 KM, koliko je iznosila prosječna plata u augustu. U septembru je zabilježen njen pad, na 844 KM, a u novembru je iznosila 847 KM.

 

 

Sve je to u nekoliko maraka neprimjetne razlike, ali s druge strane, građani naše zemlje itekako su primijetili da su potrošačke cijene u toku godine rasle. Nisu rasle samo ove godine, nego se taj rast dešava već godinama, ali ih, nažalost, ne prati i rast plata.

Životne namirnice

– Ključni problem koji imamo sa aspekta potrošnje i sa aspekta ličnog dohotka je taj što je minimalna potrošačka korpa do sada iznosila 1.850 KM, dok se prosječna plata ne miče sa 800 i nešto maraka. Dakle, dvije prosječne plate ne mogu pokriti minimalan iznos potrošačke korpe. Problem je, dakle, u iznosu plata, a ovakve situacije nema nigdje, ni u Evropi ni u regionu, kazao nam je Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta življenja Futura iz Mostara.

Uvođenjem akciza, dodao je Bago, očekuje se da će potrošačka korpa premašiti dosadašnji iznos i da ona neće biti ispod dvije hiljade KM, što će postati veliki problem i dodatno će otežati egzistenciju građana.

Čak i ako u jednoj porodici dva člana rade i imaju prosječne plate, oni su jedva i do sada izmirivali osnovne troškove, a sada će im biti još teže.Kako bismo vidjeli koliko su se cijene pojedinih proizvoda promijenile, uporedili smo cijene osnovnih životnih namirnica u februaru, maju, augustu, septembru i novembru ove godine.

Prema tim podacima, cijena hljeba po kilogramu u Federaciji kretala se od 2,30 KM u februaru do 2,40 KM u novembru, dok se cijena u RS-u nije mijenjala i iznosi 2 KM. Cijena brašna također je porasla za deset feninga, dok je ulje u Federaciji pojeftinilo za deset feninga. Najveća promjena cijene u proteklom periodu zabilježena je na maslacu.

Naime, u februaru je prosječna cijena maslaca iznosila 18,60 KM po kilogramu, u maju je ona bila 19, u augustu 19,80, u septembru 21,80 KM, a u novembru je njegova cijena bila 22,90 KM. Dakle, za devet mjeseci ova namirnica je poskupjela za više od četiri marke.

– Cijena maslaca je zaista ogromna, ali ona je velika i u regionu i u Evropi. Činjenica je da on i na berzi košta puno, ali vjerujem da ovdje ima i manipulacija sa cijenom. Zbog toga ljudi s manjim primanjima kupuju margarin koji je jeftiniji i puno nezdraviji od maslaca, što predstavlja i zdravstveni problem. Međutim, kada uzmete bilo koji proizvod i pogledate rast cijena unazad nekoliko godina, doći ćete do zaključka da je na djelu puzajući rast cijena, da skoro svakih mjesec-dva neki proizvod poskupi. Dešava se to skoro neprimjetno, ali je činjenica da su cijene sada mnogo veće u odnosu na neke ranije godine, zaključio je Bago.

Nastavlja se rast

Primjera radi, prema podacima federalnog Ministarstva trgovine, prosječna cijena jabuke u Federaciji u februaru je bila 1,50 KM, a u novembru 1,60 KM. Cijena mliječne čokolade, kilogram, u februaru je bila 16,30 KM, u maju 16,60, septembru 17,10 KM, a u novembru 16,90 KM. U Sarajevu je čokolada u februaru koštala 16,40 KM, a u novembru 14,80 KM, dok je u Mostaru ona u februaru bila 18,80, a u novembru 19 KM.

Prema ovim podacima, većina proizvoda nije drastično poskupjela, ali se bilježi rast koji će, zasigurno, biti nastavljen i u narednom periodu. Sve to zahvaljujući brojnim faktorima, od poljoprivrednih do onih političkih.

(Oslobođenje)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend