Zanimljivosti

Četiri znaka da vam nedostaje bjelančevina

Popularna piramida zdrave prehrane u posljednjih se nekoliko godina uveliko promijenila. Stručnjaci upozoravaju da konzumiramo previše ugljikohidrata i jednostavnih šećera i zbog toga se debljamo, ali sve više do izražaja dolazi i važnost konzumiranja dovoljno bjelančevina.

Bjelančevine su ključne za funkcioniranje organizma, one su glavni izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa te sudjeluju u gotovo svim biokemijskim procesima u stanicama.

Što su bjelančevine?

Bjelančevine se sastoje od kombinacija 20 aminokiselina, od kojih je osam esencijalnih što znači da ih naše tijelo ne može samo proizvesti, već ih moramo unijeti u organizam kroz prehranu.

Gdje ih možemo pronaći?

Bjelančevine se nalaze u gotovo svim vrstama hrane, osim u rafiniranim šećerima i mastima. Najkvalitetnije bjelančevine sadrži hrana životinjskog porijekla poput mesa, ribe, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Bjelančevinama su bogate i mahunarke, žitarice te zeleno lisnato povrće i heljda.

Koliko je bjelančevina potrebno našem organizmu?

Odgovor na ovo pitanje traži malo računanja, budući je organizmu prosječno potreban 1 do 1.5 gram bjelančevina po kilogramu tjelesne težine.

Ako se pitate konzumirate li dovoljno proteina, obratite pozornost na sljedeće znakove:

1. Žudnja za slatkim i stalna glad

Jedan od prvih znakova nedovoljnog unosa bjelančevina je želja za slatkim i stalna glad. Pitate se zašto onda ne poželite pojesti meso i jaja? Jedna od glavnih funkcija bjelančevina jest održavanje ravnoteže glukoze u krvi pa kada vam nedostaje bjelančevina, razina glukoze u krvi naglo pada zbog čega dolazi do želje za hranom koja će tijelu na brzinu dati energiju, a upravo to dobivamo ako pojedemo nešto slatko.

2. Umor

Ravnoteža šećera u krvi važna je za koncentraciju i zbog toga usljed manjka bjelančevina ne funkcioniramo dobro. Da bi naš mozak mogao raditi punom parom, potrebne su mu bjelančevine. Ali, ako ćete brzo rješenje stalno tražiti u ugljikohidratima, dobit ćete potrebnu energiju, ali to je kratkoročno rješenje jer će ubrzo uslijediti novi ”pad”, a s njim i pomanjkanje koncentracije.

3. Gubitak kose

Bjelančevine grade sve stanice u tijelu, uključujući i folikule. Jaki folikuli zadržat će kosu na vlasištu, bez obzira na to zatežete li je u rep ili često češljate. Ali, ako patite od kroničnog nedostatka bjelančevina, kosa bi vam mogla početi stanjivati i ispadati više nego obično.

4. Sklonost oboljenjima

Bez dovoljne količine bjelančevina, nema ni jakog imunološkog sistema. Ako primjećujete da ste prehlađeni i virozni češće od drugih, a inače ste dobrog zdravlja, možda se razlog krije u nedostatku bjelančevina.

(Izvor: Viva – magazin za zdrav život)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend