Regionalne vijesti

Cesare ostaje u Splitu!

Odgođena je ovrha nam sinom Nine Kuluz – najnovija je informacija sa skupa u splitskoj četvrti Pujanke ispred ulaza u zgradu u kojoj ona stanuje.

 

Naime, od jutra je pred zgradom okupljeno nekoliko stotina Splićana koji su izražavali protivljenje najavljenoj ovrsi njezina djeteta, koje je trebalo biti vraćeno ocu u Italiju, talijanskom državljaninu, javlja HRT.

Oduševljenje odlukom okupljeni izražavaju pjesmom.

Prosvjednici nose transparente s natpisima Ne damo Cesarea, Cesare je naše dite, Danas Cesare sutra Duje.

Preko razglasa su okupljeni pozvani da se ponašaju mirno i korektno, bez provokacija te da se odmaknu od ulaza u zgradu i omoguće ulazak psihologu čiji je dolazak najavljen.

Potom je policija koja osigurava skup postavila čelične ograde kojima se ograđuje prostor ulaza u zgradu u kojoj stanuje Nina Kuluz sa svojim djetetom.

Prema odluci Županijskog suda u Splitu iz 2012. godine sedmogodišnji Cesarea je trebao biti vraćen u Italiju ocu, gdje je i rođen 2009. godine dok je Nina Kuluz bila u vezi s njegovim ocem, talijanskim državljaninom.

Nina Kuluz se na takvu odluku Županijskog suda žalila Ustavnom sudu Republike Hrvatske koji je četiri godine kasnije 2016. godine odbio njenu žalbu i potvrdio presudu Županijskog suda u Splitu.

Nakon toga u rujnu 2016. odgođena je prvobitno zakazana ovrha Cesarea kojom je trebao biti vraćen ocu u Italiju.

Nakon rođenja Cesarea raskinut je odnos Nine Kuluz s njegovim ocem te se ona s Cesareom vratila u Hrvatsku. Po povratku u Hrvatsku nekoliko je godina s Cesareom otišla u Bosnu i Hercegovinu te je u to vrijeme za njom bila raspisana tjeralica, a 2016. vratila se u Split.

Odluka Županijskog suda iz 2012. kojom se Cesarea dodjeljuje ocu u Italiji temeljena je na Haškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece koja regulira pravo da se malodobna djeca vrate u zemlju u kojoj su rođena.

Prosvjedu se pridružili Zagrepčani, Šibenčani Zadrani

Mirnom okupljanju u splitskom naselju Pujanke kojim se izražava protivljenje najavljene ovrhe sedmogodišnjeg sina Nine Kuluz Cesarea njegovom ocu u Italiju u prijepodnevnim satima pridružila se i skupina Zagrepčana koja je doputovala autobusom, doznaje se od organizatorice mirnog okupljanja Vande Plazonić. Osim iz Zagreba pristižu nam i građani iz Zadra, Šibenika, Makarske, Biograda na Moru, rekla je Plazonić.

Građani okupljeni ispred ulaza zgrade u kojoj živi Nina Kuluz sa sinom Cesareom povremeno pjevaju pjesme kojima se slavi ljubav i briga prema djetetu. Među okupljenima je saborski zastupnik Miro Bulj (Most). Bulj je rekao kako ovo treba odmah zaustaviti i organizirati pravičan proces u kojem će biti pružena pravna pomoć i majci i djetetu, a ne da slučaj bude institucionaliziran prema onome koji je jači, a to je u ovome slučaju otac djeteta u Italiji.

Splitska policija izvijestila je kako je današnje mirno okupljanje prijavljeno policiji i osiguranje obavlja sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju. Mi postupamo sukladno Zakonu o policijskim ovlastima i Pravilniku koji određuje postupanje i suradnju policije i Centra za socijalnu skrb Split i suda u ovakvim situacijama, rekla je Ana Čepić iz Ureda za odnose s javnošću splitske policije.

Dodala je kako policija pruža asistenciju sudu i Centru za socijalnu skrb Split koji su nadležni za provođenje ovakvih akata, odnosno ovršnog postupka. Oko 10 sati mirnom okupljanju pridružila se i poznata pjevačica Severina Kojić.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend