Sport

Červar odlazi s klupe kao najuspješniji rukometni izbornik Hrvatske u povijesti

LINO Červar (70) odlazi s klupe hrvatske rukometne reprezentacije kao njen najuspješniji izbornik u povijesti, ali i jedan od trofejnijih trenera na svijetu.

S Červarom na čelu hrvatska reprezentacija je osvojila čak osam medalja na velikim natjecanjima – pri čemu olimpijsko zlato, zatim zlato i dva srebra na svjetskim prvenstvima te tri srebra na europskim prvenstvima. Ovome popisu treba dodati i jedno zlato na Mediteranskim igrama.

Červar je s klupe prvi put otišao 2010. nakon EP-a u Austriji

Červar je vodio Hrvatsku u dva mandata – od 2002. do 2010. godine te od 2017. do ostavke koju je ponudio prije nekoliko dana na Svjetskom prvenstvu u Egiptu ostavivši hrvatski rukomet s najlošijim rezultatom u posljednjih 19 godina.

Prvi veliki uspjeh Červar je ostvario 2003. na Svjetskom prvenstvu u Portugalu gdje je Hrvatska osvojila svoje prvo i do sada jedino svjetsko zlato. Samo godinu dana kasnije predvodio je reprezentaciju do olimpijskog zlata u Ateni.

Sjajan niz nastavljen je drugim mjestom na SP-u u Tunisu 2005. Hrvatska je s Červarom bila druga i na EP-u u Norveškoj 2008. godine, godinu dana kasnije na SP-u pred našim navijačima, te na EP-u 2010. u Austriji. Nakon turnira u Austriji, Lino se odlučio povući s mjesta izbornika.

Podnio je ostavku nakon šokantnog poraza od Argentine

U reprezentaciju se vratio sedam godina kasnije, a 2018. je osvojio zlato na Mediteranskim igrama u Tarragoni, a prošle godine i srebro na EP-u u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Nakon teškog i neočekivanog poraza od Argentine podnio je ostavku.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend