Certificirani projektni menadžeri suradnici

“Udruga za upravljanje projektima u Bosni i Hercegovini – UUPuBiH”  upriličilo je svečanu dodjelu certifikata za 30 polaznika koji su uspješno certificirani i dobili zvanje “Certified Project Management Associate IPMA – level D” (Certificirani projektni menadžer suradnik” za razinu D). Certificiranje je provedeno po programu YUPMA CERT-10 (Udruženje za upravljanje projektima Srbije) i IPMA – “International Project Management Association”.

Međunarodni certifikati

Predsjednik Udruge za upravljanje projektima u Bosni i Hercegovini dr. Slobodan Lukić, rekao je da su pripreme trajale skoro dvije i pol godine i da je ovo prva generacija projekt menadžera u BiH koja je certificirana po IPMA programu. Posebno je naglasio da se projekt kojeg vodi udruženje uspješno nastavlja te da je istraživanje pokazalo kako postoji ogroman interes u BiH i susjednim državama za projekt menadžerima, koji posjeduju internacionalne certifikate. “Zbog toga će udruženje u sljedećem razdoblju raspisati natječaj za edukaciju 250 projekt menadžera. Udruženje je već potpisalo ugovor o suradnji sa Sveučilištem Vitez iz Travnika, gdje će se formirati edukacijski centar za BiH i vršiti odabir kadrova, koji će se kasnije educirati, certificirati i obučiti kako bi mogli uspješno raditi projekte i bili osposobljeni aplicirati iste prema fondovima EU-a”, dodao je Lukić.

Brojne koristi

Predsjednik Udruge za upravljanje projektima za BiH je posebno istaknuo koristi od certificiranja po IPMA programu. To je prije svega za osoblje projektnog menadžmenta međunarodno važeći dokaz o kvalificiranosti i kompetentnosti za rad, jer se imena kandidata unose u međunarodnu bazu podataka IPMA. Za ponuđače usluga projektnog menadžmenta to je prikaz stručne kvalificiranosti suradnika, a za naručitelja veća vjerojatnost da će na području projektnog menadžmenta dobiti odgovarajuće stručne usluge i manji rizik pri realizaciji naručenog projekta. Počasni gosti svečane manifestacije su bili dr. Danijel Scheiffele iz Švicarske, počasni član IPMA-e i bivši predsjednik IPMA, i gđa. Aleksandra Stojanović koordinator Certifikacijskog tijela Udruženja za upravljanje projektima Francuske. Gospodin Danijel Scheiffele je iskoristio prigodu da zajedno s dr. Slobodanom Lukićem svečano uruči certifikate svim polaznicima.

(DL)