Lokalne vijesti

ČERKEZ: Za učenike Mješovite srednje škole “Travnik” bit će pronađeno najbolje rješenje

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Katica Čerkez izjavila je kako će za učenike Mješovite srednje škole “Travnik” biti pronađeno najbolje rješenje, te da se na njih ne smije negativno reflektirati presuda o iseljavanju iz zgrade čiji je vlasnik Vrhbosanska nadbiskupija.

 

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je presudu Općinskog suda Travnik, čime je Mješovitoj srednjoj školi “Travnik” naloženo da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koji koristi, a potrebno je i platiti naknadu za korištenje zgrade, u iznosu većem od 270 hiljada KM.

– Mi ćemo tu pronaći najbolju mjeru, kako bismo od naredne školske godine imali najbolje moguće rješenje za gotovo 1.000 učenika Mješovite srednje škole. Na njih se ova presuda ne smije negativno odraziti – kazala je novinarima ministrica Čerkez.

Zgradu travničke Gimnazije, u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, trenutno dijele Katolički školski centar (KŠC) “Petar Barbarić” i Mješovita srednja škola “Travnik”.

Prema odluci Doma za ljudska prava iz 2003. godine, te rješenja Ustavnog suda BiH iz 2012. godine, Federacija BiH je bila dužna osigurati povrat zgrade Vrhbosanskoj nadbiskupiji i izgraditi novu zgradu za Mješovitu srednju školu.

U izgradnju nove škole do sada je uloženo pet miliona KM, a procijenjeno je da je za završetak radova potrebno oko 12 miliona KM.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend