Vijesti iz BiH

ČERKEZ: Škole su posljednje što bi trebali zatvarati

Nošenje maski na otvorenom u ovom vremenu, ne samo da štiti od zaraze koronavirusom, već i od respiratornih infekcija i zagađenja zraka koje je osobito prisutno tijekom zime. Goran Čerkez, predsjedavajući Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine i pomoćnik federalnog ministra zdravstva, u razgovoru za Anadoliju govorio je o koronavirusu, njegovoj novoj varijanti omikronu, COVID potvrdama, cijepljenju i mjerama koje mogu pomoći u sprečavanju širenja zaraze.

Čerkez je rekao kako je očito da je u ovom vremenu došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i da kao u svim europskim zemljama, ali i susjedstvu, broj zaraženih koronavirusom raste.

”Mi smo to i očekivali i bilo je to na neki način normalni slijed događaja imajući u vidu da smo mi na uzorcima 24. prosinca (2021. godine, op.a.) sekvencionirali prvi put omikron virus u Bosni i Hercegovini, a znamo otprilike da tri tjedna je potrebno da bi se taj virus proširio, odnosno da bi postao dominantan”, rekao je Čerkez.

Dodao je kako u ovom trenutku 80 posto zaraženih čini omikron, delta 20 posto.

”Očekivati je da će kraja ovog mjeseca u potpunosti, ako ne i ranije, izdominirati omikron i da na taj način ćemo govoriti o apsolutnoj dominaciji jednog novog soja virusa u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čerkez.

Na pitanje razmatra li se uvođenje novih mjera ili je dovoljno poštivanje postojećih, odgovorio je:

”Mi prije svega mislimo da pretjerivati s uvođenjem novih mjera nije dobro ukoliko se već postojeće mjere ne poštuju. Iako, moramo reći da u nekom obimu, mogao bih reći zadovoljavajućem, većina mjera se poštuje. Ono što je nama jako bitno u ovom trenutku jeste nošenje maske u zatvorenim prostorima, držanje distance i smanjenje broja okupljanja. Odnosno, u skladu s mjerama da to bude na nekih 30 osoba, bez ikakvih pravila ili 60 osoba uz pravilo VTP, dok na otvorenom je to 100, i ukoliko posjedujete pravilo cijepljen, prebolio, testiran (VTP) može biti i do 200 ljudi”.

Smatra kako su to u ovom trenutku na neki način ključne mjere te je podsjetio da su određene postojeće mjere samo produžene upravo smatrajući da ”pretjerivanje s mjerama neće dovesti do nekog poboljšanja”.

”Postojeće mjere već su dosta dobre da bi limitirali, smanjili širenje zaraze”, istaknuo je Čerkez.

Govorio je i o nastavku školske godine i planovima kada je u pitanju organizacija nastave.

“Mi smo taj segment pustili županijskim zavodima za javno zdravlje, ministarstvima obrazovanja, kao i županijskim kriznim stožerima. To je urađeno prije svega iz razloga, što kad govorimo o obrazovnom sustavu, velika je razlika između pojedinih županija, velika je razlika i u zimskim raspustima, učionicama i broju učenika između urbanih i ruralnih sredina. Postoje specifičnosti tih škola, a mi smo propisali mjere koje bi se trebale provoditi i prilagoditi u školi. Što se tiče samog odlaska u školu, mi smo i dalje stava da je škola mjesto koje treba biti posljednje koje se zatvara”, kazao je Čerkez.

Dodao je kako nema ništa protiv ukoliko epidemiolozi i predstavnici ministarstava obrazovanja uvide da situacija izmiče kontroli i važno je učiniti prekid i nastaviti online.

”Međutim, smatramo da bi škola i dalje trebala funkcionirati i da je definitivno posljednje što se zatvara”, rekao je Čerkez, prenosi agencija.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend