Lokalne vijesti

CEM uputio pismo ministarstvima obrazovanja: Spriječite mlade da uzimaju alkohol na maturi i ekskurziji

Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika uputio je pismo svim ministarstvima obrazovanja u Federaciji BiH, od kojih traži da poduzmu korake ka kreiranju sigurnog okruženja za učenike na školskim ekskurzijama i maturalnim proslavama, a u cilju sprječavanja posljedica konzumiranja alkohola.

 

S obzirom na to da se bliži vrijeme ekskurzija i maturalnih proslava, CEM je u pismu upozorio da su alkohol i druga opojna sredstva sastavni dio ovih događaja, te da se ekskurzije, umjesto putovanja organiziranih radi posjećivanja znamenitih mjesta, u praksi većinom svode na konzumiranje alkohola u diskotekama i hotelskim sobama.

Kroz vlastita, te iskustva roditelja i partnerskih institucija, s kojima surađujemo na ovom polju, svjedoci smo da maloljetni učenici, sve češće konzumiraju alkohol, nargile i cigarete, te da je ova pojava postala nezaobilazan dio ovakvih putovanja i proslava. Također, alkohol i cigarete koristi i samo nastavno osoblje u prisustvu učenika, posebno u ovakvim prilikama, što nije u skladu s njihovom odgojno-obrazovnom misijom, navedeno je u pismu.

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je kako se očekuje da ministarstva pismo proslijede osnovnim i srednjim školama, kako bi poduzele konkretne korake na sprječavanju opijanja na ekskurzijama i maturama. Istaknuo je da sva istraživanja, koje je CEM proveo, pokazuju da je alkohol maloljetnicima dostupan na svakom koraku.

U istraživanju ‘Tajni kupac’, koje smo proveli nedavno, naši maloljetni volonteri su, od deset objekata, u šest uspjeli kupiti alkohol, iako je to protuzakonito. Tijekom istraživanja koja radimo među učenicima srednjih škola u općini Travnik, također, dobivamo informacije da i njihove školske kolege konzumiraju alkohol i da primijete da i nastavno osoblje dolazi ponekad u alkoholiziranom stanju, a osobito na ekskurzijama i maturalnim zabavama gdje se to, bez zadrške, radi pred očima učenika, naglasio je Krajišnik.

Iz CEM-a su naveli da zajednički cilj treba biti unaprjeđenje prava djece i mladih da odrastaju u zdravom i sigurnom okruženju, bez alkohola, droge i nasilja.

(centralna.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend