Lokalne vijesti

CEM još jednom proveo akciju “Tajni kupac”

Centar za edukaciju mladih je još jednom proveo akciju pod nazivom „Tajni kupac“, u okviru koje je pratio poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, koji trgovcima zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloljetnim licima. Maloljetni volonter CEM-a je navedenog dana ponovo uspio kupiti alkoholna pića u svim većim trgovačkim objektima u Travniku. Od sedam prodavnica koje smo odabrali za istraživanje, maloljetni  volonter CEM-a je u šest objekata kupio alkohol, dok je u jednom od supermarketa prodavač odbio prodati alkoholno piće.

Centar za edukaciju mladih, kroz program “Stil života bez alkohola”, već duže vrijeme strateški djeluje na smanjenju konzumacije alkohola među mladima i štete nastale kao rezultat konzumacije. CEM je od 2011. godine inicirao stvaranje društveno odgovornih kompanija koje bi se pridržavale zakonskih odredbi o zabrani prodaje alkohola maloljetnicima. Akcija “Tajni kupac“, koju CEM od 2013. godine kontinuirano provodi u trgovačkim objektima u Travniku, pokazuje da se odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH ne poštuju, te da se, i pored svih naših upozorenja i poziva na poštivanje zakona, stanje još uvijek nije promijenilo.

Dostupnost alkohola maloljetnicima je jedan od najvećih problema u društvu, a činjenica da trgovci prodaju alkohol maloljetnicima bez traženja identifikacijskog dokumenta, dodatno komplicira ionako ozbiljnu situaciju. CEM će i u budućnosti sprovoditi slične akcije, s ciljem ukazivanja na gorući problem alkoholizma među maloljetnicima i poduzimanja konkretnih koraka ka njegovom suzbijanju.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend