Svijet

Čelnici država članica EU idućeg tjedna razmatraju uvođenje Covid putovnice

Čelnici država članica Europske unije sastat će se idućeg tjedna kako bi razgovarali o planovima za Covid putovnice koji bi ljudima koji su primili cjepivo omogućili putovanje i odlazak na odmor bez ograničenja, piše Daily Mail. 

Ideja o uvođenju certifikata o cijepljenju već se neko vrijeme spominje u Europi, a grčki ministri se zalažu da zemlje EU usvoje “standardiziranu” putovnicu kako bi promovirale putovanja.

Sljedećeg četvrtka grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zatražit će od drugih europskih lidera da se dogovore o Covid putovnicama koje olakšavaju slobodu kretanja osobama cijepljenima protiv Covid-19.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, grčki premijer Mitsotakis predložio je da osobe koje su cijepljene trebaju imati slobodu putovanja.

– Treba što prije usvojiti zajednički stav o tome kako certifikat o cijepljenju treba napraviti tako da bude prihvaćen u svim državama članicama – izjavio je.

Vlade Estonije, Mađarske, Islanda, Španjolske, Danske i Belgije nagovijestile su da će podržati takav prijedlog, iako ta ideja već izaziva zabrinutost zbog privatnosti, razmjene podataka i diskriminacije.

Međutim, Europska unija neće automatski prihvatiti Covid putovnice Velike Britanije, tako da bi planovi za odmor Britanaca mogli biti odgođeni dok se ne dogovore europski planovi putovanja.

Putovnica, koju su kreirali biometrijska firma iProov i firma za kibernetsku sigurnost Mvine, izdavat će se kao besplatna aplikacija i omogućit će korisnicima da digitalno dokažu jesu li primili prvu ili drugu dozu cjepiva ili je uopće nisu primili.

(Fena)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend