Vijesti iz BiH

CCI: Javni poziv kandidatima na Lokalnim izborima

Povodom početka predizborne kampanje za Lokalne izbore 2016, Centri civilnih inicijativa (CCI), upućuju javni poziv svim kandidatima/kandidatkinjama za odbornike/vijećnike i  načelnike/gradonačelnike u BiH, da prioritet daju borbi protiv politizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, što je jedan od ključnih izazova pred kojim se naše društvo nalazi.

Svi kandidati na predstojećim izborima, koji smatraju da javna uprava i javni sektor u cjelini treba da budu depolitizirani, koji su spremni dati javno obećanje i svojim potpisom se obavezati prema građanima na rješavanje ovog problema, mogu to učiniti potpisivanjem Izjave o spremnosti na depolitizaciju javnog sektora. Potpisivanjem ove Izjave kandidati se obavezuje da će:
Podržati zahtjev za izmjenu zakona koji uređuju oblast zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake šanse za zapošljavanje.
Podržati zahtjev za jasnim odvajanjem političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora.
Zalagati se za pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd.
Doprinijeti da lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata budu presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza.

Svim kandidatima Izjava o spremnosti na depolitizaciju javnog sektora dostupna je za potpisivanje na web platformi www.sposobnimanepodobnim.ba.
Imena kandidata koji budu potpisali Izjavu biće javno objavljena putem ove platforme.
(CCI)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend