Čavara: Međunarodni dan žena poticaj da nastavimo graditi ravnopravno društvo bez predrasuda

U povodu Međunarodnog dana žena, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je kako je Dan žena podsjetnik na povijesnu borbu žena za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost, ali i poticaj da nastavimo graditi ravnopravno društvo bez predrasuda i diskriminacija.

“Žene su danas ostvarile društvenu, političku i gospodarsku afirmaciju, uspješno obnašaju visoke, važne i vrlo odgovorne dužnosti, te svojim trudom, znanjem i ustrajnošću pokreću važne reforme i pozitivne promjene u društvu. U suvremenom svijetu, žena ima dvostruku ulogu. Uz najveći oslonac i stup obitelji, žene su postale i važan stup našeg društva”, kazao je Čavara.

Međutim, kako je dodao, mnoge žene i dalje se suočavaju s brojnim poteškoćama te ne uživaju poštovanje i prava zajamčena ne samo zakonima, već i osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te se susreću s različitim oblicima diskriminacije i nasilja.

“Stoga, smisao današnjeg dana nije samo u proslavi i prigodnom darivanju žena, već i u podizanju svijesti o važnosti unaprjeđenja društvenog i ekonomskog položaja žena, umanjenju rodnih stereotipa, predrasuda i diskriminacije, te postizanju visokih standarda u ravnopravnosti spolova”, poručio je Čavara.