BZK Preporod Vitez: Priopćenje za javnost

Prije nekoliko dana u Vitezu je upriličen ispračaj sudionika na Marš mira Vitez – Srebrenica. Nakon objava na stranicama društvenih mreža zabilježeno je nekoliko uvrjedljivih komentara, a o tome se očitovala i Bošnjačka zajednica kulture ”Preporod Vitez”, a priopćenje prenosimo u cjelosti.

Na našoj FB stranici Bzk Preporod Vitez objavili smo izvedbu Hora ilahija i kasida Bzk Preporod Vitez, Srebrenički Inferno, koja je izvedena na Gradskom trgu u Vitezu, 07.07.2024.g, prilikom ispraćaja učesnika Marša mira Vitez-Srebrenica.

Objavljeni sadržaj privukao je dosta pažnje i pregleda, ali i komentara od kojih su neki dosta uvredljivog sadržaja i negiranja genocida te veličanja ratnih zločina (na slikama su samo neke).

S obzirom da, po zakonu o negiranju genocida koji je na snazi u našoj zemlji ovo predstavlja kazneno djelo pozivamo odgovorne da ispitaju svaki komentar ovog sadržaja te da pokrenu postupak kažnjavanja za osobe s čijih profila su upućeni komentari (stavljamo se na raspolaganje odgovornim institucijama)

Oštro osuđujemo svaki komentar koji negira genocid u Srebrenici i koji predstavlja veličanje zločina i zločinaca, te pozivanje na ponovni genocid. Sve osobe koje ostave komentare sa ovakvim sadržajem ćemo evidentirati i blokirati im pristup stranici.

Genocid u Srebrenici je neosporivo, sudski potvrđena činjenica, osuđen rezolucijom UN-a i mi ćemo nastaviti u svom radu da se sjećamo i odajemo počast žrtvama Srebrenice ali i Ahmića, Prijedora,Zvornika,…

U potpisu priopćenja stoji: PREDSJEDNIK BZK PREPOROD VITEZ,DAMIR BEŠIĆ i UPRAVNI ODBOR BZK PREPOROD VITEZ.

Vrijedi istaknuti kako ovo nije prvi put širenja govora mržnje putem društvenih mreža i nije prvi put da se obezvrjeđuju žrtve rata, vjeruje se kako će nadležne institucije učiniti što je potrebno.