Lokalne vijesti

Busovača u novom božićnom ruhu!

Nakon dugo godina nikakvog ili nekakvog obilježavanja i ukrašavanja grada, Busovača je napokon zasjala u novom božićnom ruhu. Grupa ljudi koje žele ostati i vole ovaj grad, uz pomoć ideja svih građana stvorila je pravi mali duh blagdana u kome se svakodnevno može uživati.

Projekt pod nazivom „Božić u Busovači“ održava se od 3. do 31. prosinca, ispred crkve sv. Ante Padovanskog. Započeo je prigodnim paljenjem lampica u središtu grada, kada je održano i zajedničko ukrašavanje jelke i otvorenje adventskih kućica ispred župne crkve, dok je središnji događaj otvorenja projekta bio koncert klasične glazbe “Musica aeterna”. Čitav projekt, koji podrazumijeva 15-tak različitih kulturno-zabavnih sadržaja, krafne, kuhano vino i mnogo druženja,  završava 31. prosinca Novogodišnjim vatrometom. Čitav program, sa svim detaljima, možete pratiti na Instagram i fb stranici „Božić u Busovači“.
Inače, ovakvi projekti podrazumijevaju se u svim velikim gradovima svijeta i održavaju se tijekom četiri tjedna došašća. Božićni sajam nastao je u većinom germanskim krajevima, kao što su Njemačka, Austrija, Južni Tirol, ali sada se održava i u mnogim drugim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Povijest adventskih sajmova seže u kasni srednji vijek. Božićni sajam u Dresdenu, prvi se put održao 1434. godine i jedan je od najstarijih božićnih sajmova. Danas privlači između 1,5 i 2 milijuna posjetitelja godišnje u vrijeme došašća.
Odlučili smo pitati i naše građane što misle o ovogodišnjem obilježavanju ovoga najvećeg i najvažnijeg kršćanskog blagdana u Busovači.
 Ivana l. nam je rekla: „Blagdane redovito dolazim iz Zagreba provesti u Busovači, kako bih stigla biti s roditeljima. Raduje me da je ove godine sve tako posebno!“
„Lijepo je sto smo svi dali dio sebe sitnicama, po koji ukras, paketić, kupili vijenac i učinili da smo ponosni na ovo, nekome malo, a nama Busovljacima veliko i značajno okupljanje“, rekla nam je Marina.
Neka nam ovo bude lijepo pokazan put kako bi iduće i svake naredne godine učinili još više i bolje, kako bismo s obitelji i prijateljima ponosno prošetali našim gradom, uživali u mirisu poslastica, glazbi i svemu onome što ovaj blagdan čini tako posebnim.
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend