Lokalne vijesti

Busovača: Ekološkim sloganima ukrašene stepenice u busovačkim školama

Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija, zajedno sa četiri škole iz Busovače realizirala je aktivnost lijepljenja afirmativnih, ekoloških naljepnica na unutarnja stepeništa i zidove škola.

 

Naime, ova aktivnost, koja se realiziraju sklopu projekta „Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, ima za cilj očuvanje životne sredine, ali i informiranje najmlađih o prednostima pravilnog odlaganja otpada, prenosi Grad Busovača.

Osim afirmativnih naljepnica, škole su dobile i postere lika „Naš Smetko“ animiranog lika u obliku kante za otpad koji svojim osmijehom poziva najmlađe da odlažu otpad na mjesta predviđena za to. U ovoj aktivnosti sudjelovala je Osnovna škola „Kaćuni“ sa svojim područnim školama, osnovne škole „Kaonik“ i „Busovača“, te Mješovita srednja škola „Busovača“.

Aktivnost ukrašavanja školskih stepenica implementira se u sklopu projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, koji se realizira u periodu 2015-2018. godine, a nosioci su Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj. Partneri u projektu su REZ Agencija i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend