Vijesti iz BiH

Bukvarević: Proširiti Ugovor između BiH i Hrvatske radi liječenja pripadnika HVO

Zvanična delegacija nivoa Federacije BiH, koju je predvodio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, održala je u Zagrebu sastanak s delegacijom Ministarstvu hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.
“Tom prilikom razmatrali smo realizaciju Ugovora između BiH i Hrvatske u pogledu rješavanja zahtjeva prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Razgovarano je o mogućnostima da se taj Ugovor proširi, pored dosadašnjih prava, i na mogućnosti liječenja pripadnika HVO-a u Hrvatskoj.

Uz to razgovrano je i o mogućnostima ostvarivanja i drugih prava po Zakonu o pravima branitelja Hrvatske, koji je usvojen u decembru prošle godine”, rekao je  Bukvarević po završetku sastanka.

Ugovor trenutno reguliše pitanja penzija i naknada za boračko-invalidsku zaštitu.

Učesnici sastanka otvorili su i temu o zajedničkom nastupu u pretpristupnim fondovima Evropske unije po projektima iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Također, delegacije Federacije BiH i Hrvatske razmijenile su iskustva o zapošljavanju i samozapošljavanju boraca i članova njihovih porodica i to putem boračkih zadruga.

“Dogovoreno je i da se uspostave radna tijela koja će pripremiti konkretna rješenja po svakom od navedenih pitanja i da ćemo nastaviti saradnju u cilju pomoći pripadnicima braniteljskih populacija u BiH”, poručio je ministar Bukvarević.

Na poziv ministra branitelja Hrvatske Tome Medveda u Zagrebu je boravila delegacija FBiH, u kojoj su osim Bukvarevića, bili savjetnik predsjednika Federacije BiH Pavo Šljivić, savjetnik potpredsjednice Federacije BiH Advan Akeljić, kantonalni ministar za boračka pitanja u Zapadno hercegovačkom kantonu Mladen Begić, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca Martin Frančešević i glavni inspektor u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Elvir Međuseljac.

 

 

(Izvor:Klix)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend