Bugojno: Počela implementacija projekta izgradnje kuća povratnicima po sistemu “ključ u ruke”

Potpisivanjem službenog zapisnika o uvođenju izvođača radova i nadzornog organa u posao počeli su u općini Bugojnu radovi na projektu sanacije pet stambenih jedinica povratnika po sistemu “ključ u ruke” u mjestima Čipuljić, Zlavast, Zanesovići, Bristovi i Odžak.

Riječ je o raseljenim obiteljima, koje cijelo poslijeratno razdoblje očekuju i traže da im se obnove njihovi objekti radi stvaranja uvjeta za povratak u njihove prijeratno mjesto prebivališta. Za pet obitelji s područja općine Bugojno osigurana su sredstva za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata.

Tipski projekt za sve kuće uradila je “Vizija” d.o.o. iz Sarajeva, a poslije provedenog postupka javnih nabavki izgradnja je povjerena firmi “Univerzal” d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje.

Potpisivanju zapisnika nazočili su predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Elfrid Lendo, predstavnik izvođača radova Univerzal d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje Ahmed Hadžiabdić i predstavnici Općine Bugojno Abduselam Kico i Nedim Balihodžić.

Riječ je o implementaciji državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (RSG), koji podržava Vlada Federacije BiH, a koji treba osigurati izgradnju stambenih jedinica za 81 povratničku obitelj.

Dobra suradnja lokalne zajednice i Ministarstva je rezultat mnogih realiziranih projekata i projekata u fazi realizacije.

U okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljene osobe, od čega 2.260 obiteljskih kuća i 52 višestambene zgrade s 942 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 milijuna odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvedivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Europske unije, kao najvećeg donatora sa sudjelovanjem od oko 450 milijuna KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB).

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.