Svijet

Bugarska usvojila zakon o zabrani nošenja burki

Bugarski parlament podržao je danas zabranu prekrivanja lica na javnim mjestima. Prema usvojenom zakonu, nitko ne može prikriti lice na javnim mjestima, a u slučaju njegove povrede kazne su od 100 eura za prvi prekršaj do 750 eura za svaki sljedeći.

Kaznene odredbe neće se primjenjivati ukoliko je neophodno da se takva odjeća nosi u slučaju zdravstvenih problema, obavljanja profesije, u okviru sportskih, kulturnih, obrazovnih i sličnih zbivanja, u vjerskim objektima i kada je to zakonom odlučeno drugačije. Prije početka debate o navedenom zakonu, zastupnici stranke bugarskih Turaka – Pokret za prava i slobode predložili su da se on ne razmatra u parlamentu, budući da se, prema njihovom mišljenju, pruža prilika “revanšističkim, radikalnim i nezdravim snagama da traže povoda za osvetu”.

U više europskih zemalja tijekom proteklih mjeseci zabranjeno je nošenje burke s ciljem pooštravanja kontrole u prevenciji islamističkih napada. Bugarska je, s oko 13 posto građana muslimanske vjeroispovesti, zemlja s najvećim brojem Muslimana u EU.

/Srna/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend