Budimir želi Čovića i Lagumdžiju na sastanku

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir ovog će tjedna poslati pozive svim predsjednicima parlamentarnih stranaka u FBiH u kojima će tražiti održavanje sastanaka posvećenih izlasku iz do sada najveće političke krize u većem bh. entitetu. Iako se do službene potvrde ove informacije nije moglo doći, iz dobro obaviještenih izvora doznali smo kako će Budimir tražiti sastanak sa svima, uključujući i političke protivnike Zlatka Lagumdžiju i Dragana Čovića, s kojima u posljednje vrijeme vodi pravi mali rat oko rekonstrukcije vlasti. Naš sugovornik nam je pojasnio kako je plan da se ovi sastanci održe do kraja tjedna te kako bi se na njima trebalo naći samo jedno pitanje – kako zaustaviti krizu koja prijeti rušenjem trenutačne Vlade Federacije, a koja zapravo ovisi o potpisu Živka Budimira. Naime, Budimir je odlučan u namjeri da, poštujući zakone i Ustav, ne potpiše rekonstrukciju Vlade Federacije, no s druge strane, SDP i HDZ BiH još uvijek nemaju bilo kakav mehanizam za micanje prvog čovjeka Federacije. Hoće li se Lagumdžija i Čović odazvati pozivu predsjednika Federacije, jučer nije bilo moguće doznati, no bit će zaista zanimljivo vidjeti kakav će izgovor, u slučaju da se ne odazovu, imati ovaj put.
Tko je odgovoran?
Budimir je, doznajemo, uvjeren kako je jedini način za rješavanje političke krize da problem riješe oni koji su ga i stvorili, odnosno da stranke koje “forsiraju krizu” od nje odustanu. Iako osobno nije siguran koliko je ovo moguće u našoj stvarnosti, predsjednik Federacije se ipak odlučio još jednom uputiti pozive na razgovor u svrhu traženja rješenja za ovu političku krizu. Međutim, ukoliko se Čović i Lagumdžija odazovu, što je malo vjerojatno, teško je očekivati da se tim sastancima postigne bilo kakav dogovor, pogotovo onaj koji bi uključivao odustajanje HDZ-a i SDP-a od plana rekonstrukcije Vlade. No, bez obzira na to, Budimir je pozive uputio uvjeren kako će osobno učiniti sve da Federacija, bez obzira na krizu, funkcionira stabilno.
As u rukavu SDA
S druge strane, predsjednik Federacije je pozive uputio i partnerima iz SDA i NS-a Radom za boljitak koji će se, kao koalicijski partneri HSP-a BiH, zasigurno odazvati. Na njima bi se trebalo raspraviti o svim daljnjim koracima i mjerama kako bi se kriza suzbila, a rekonstrukcija vlasti zaustavila. Naime, SDA i dalje računa na Budimira kao najsnažnijeg asa u rukavu bez čijeg potpisa nema promjene vlasti. Isto tako, u SDA, ali i HSP-u, uvjereni su kako i u slučaju da se skupi dvotrećinska većina koja će od Ustavnog suda zatražiti proceduru za smjenu Živka Budimira, to ne znači mnogo, jer Ustavni sud ne može samo zbog toga razriješiti Budimira. No druga strana, u ovom slučaju Lagumdžija, Čović i Fahrudin Radončić, uvjereni su kako će se Budimirov slučaj riješiti već ovog mjeseca nakon čega će biti otvorena vrata rekonstrukciji Vlade Federacije.
Sačekati mišljenje
Lagumdžija je naveo kako su stručnjaci jasno kazali kako predsjednik FBiH Živko Budimir krši Ustav FBiH kada je u pitanju smjena ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. Međutim, naveo je kako treba sačekati mišljenje nadležnog suda u ovom slučaju, a kasnije i Ustavnog suda FBiH kada je u pitanju smjena predsjednika i potpredsjednika FBiH. Istodobno, predsjednik SDP-a kaže kako ne vidi razlog zbog čega Budimir s potpisima više od 50 zastupnika u Parlamentu FBiH ne bi pokrenuo rekonstrukciju.

(DL)