Vijesti iz BiH

Brojni radnici u BiH zlorabe bolovanja: Odu raditi u inozemstvo, otputuju ili odmaraju

Gotovo 50 posto radnika, za koje su poslodavci, na osnovu novog Pravilnika, tražili da se izvrši izvanredna kontrola privremene nesposobnosti za rad vraćeni su na posao.

Utvrđeno je da su zlouporabili bolovanje. Novim pravilnikom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, poslodavci imaju pravo zatražiti izvanrednu kontrolu ako sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano. U više od dva mjeseca, od kako je u RS na snazi izmijenjeni Pravilnik o bolovanjima, 18 poslodavaca zatražilo je izvanrednu ocjenu bolovanja za 26 radnika. Deset ih je vraćeno na posao jer je izvanrednom kontrolom utvrđeno da su zdravi. “Kada se dogodi izvanredna ocjena bolovanja, prvostupanjsko povjerenstvo poziva osiguranika.

Poslodavac mora podnijeti zahtjev FZO, mora imati dokaz, valjani argument zbog čega traži izvanrednu ocjenu bolovanja. Ukoliko sumnja na nešto – mora dati opis, dakle mora objasniti zašto traži izvanrednu ocjenu bolovanja”, rekla je za BHRT glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darija Filipović. Ukoliko Povjerenstvo Zavoda za medicinu rada nakon kontrolnog pregleda osiguranika i medicinske dokumentacije utvrdi da radnik nije bolestan, zaposleni se već sutra upućuje na radno mjesto. Raniji pravilnik omogućavao je provjeru bolovanja, ali tek nakon što su ona završena. Sada se poslodavcima omogućuje da kontrolu zatraže za tekuća bolovanja. U velikim poduzećima prisjećaju se ranijeg sustava kada je bila organizirana medicina rada. “Mi smo nekada imali medicinu rada koja je bila jako dobar koncept. Recimo, tvornica obuće Bema je tada imala svog doktora, stomatologa, ginekologa, laboratoriju i mi smo imali uvid u bolovanja. Tvornica obuće sada ima radnike iz šest općina.

Mi više uopće nemamo uvida u bolovanja”, kaže direktor Fabrike obuće “Bema”  Marinko Umićević. Novi način suzbijanja zloupotrebe bolovanja samo je jedan korak u rješavanju problema u ovoj oblasti, kažu u Uniji udruženja poslodavaca. Od ministarstva zdravlja očekuju da se još kvalitetnija kontrola omogući kroz izmjene zakonskih rješenja. Događa se, kažu, da radnici uzmu bolovanje, odu raditi u inozemstvo, otputuju ili jednostavno odmaraju kod kuće. “Bolovanje nije samo gubitak u smislu novca, veći je problem s radnicima koji mijenjaju one koji zlouporabljavaju i prave lošu klimu u poduzeću, gdje god imate velike zlouporabe bolovanja, imate lošu atmosferu. Veće štete u drugom segmentu nego financijskom”, ističe predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

U prošloj godini primjećen je povećan broj radnika na bolovanjima, kada je prema podacima u prosjeku svakog mjeseca zabilježeno 20.000 bolovanja. Trošak Fonda zdravstvenog osiguranja po toj osnovi, na godišnjoj razini iznosi oko 17 milijuna KM.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend