Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

Broj Hrvata koji kupuju u BiH dramatično raste

U 2017. su godini strani državljani prilikom napuštanja carinskog prostora Bosne i Hercegovine podnijeli 350.951 zahtjev za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od 14.380.238,06 konvertibilnih maraka na ispostavljene račune za kupljenu robu u vrijednosti od 98.969.873,73 KM.

 

U odnosu prema godini ranije podneseno je čak 60.262 zahtjeva više, a zatraženi povrat PDV-a veći je za oko tri miliona KM. Strani su državljani lani u BiH potrošili 20 miliona KM više nego u 2016. godini, piše Glas Slavonije.

Što manje stanovnika, to više uvoze

Tako je na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovini prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, kojima Slavonci svakodnevno odlaze u prekogranični šoping, u 2017. godini podnesen 122.091 zahtjev za povrat PDV-a, što je čak 20.662 više nego u 2016. godini i to za robu kupljenu u vrijednosti od 36,4 miliona KM. Zatraženi povrat PDV-a iznosi oko 5,3 miliona KM.

Najveći broj zahtjeva, 50.734, strani su državljani prošlle godine podnijeli na graničnom prijelazu Orašje. Radi se o jednom o najfrekventnijih prijelaza u BiH preko kojeg je u prvih šest mjeseci 2017. zabilježen prelazak čak 2.127.957 osoba i 932.717 prijevoznih sredstava. Granični prijelaz Brčko je zaprimio 28.252 zahtjeva za povrat PDV-a, Bosanska Gradiška 20.061, Bosanski Šamac 14,258, a Bosanski Brod 8786.

Rast uvoza posebno je zanimljiv ako se uzme u obzir veliko iseljavanje stanovnika iz Slavonije. Tako je samo na području Vukovarsko-srijemske županije lani podneseno 4.406 prijava privremenog odlaska izvan Hrvatske, no prekogranični šoping-turizam i dalje raste, te građani Hrvatske iz godine u godinu u BiH ostavljaju sve više novca.

Glavni motiv, povrat PDV-a

Kupuje se sve, od prehrambenih artikala, odjeće, obuće, opreme za bebe, namještaja, bijele tehnike do građevinskog materijala. Jedan od glavnih motiva odlaska u prekogranični šoping je povrat poreza na dodanu vrijednost koji se obračunava prema jedinstvenoj stopi od 17 posto, za koliko Slavonci u BiH kupuju jeftiniju robu.

Pravo na povrat PDV-a imaju strani državljani koji nemaju prebivalište u BiH, a ostvaruju ga na kupljenu robu u vrijednosti od minimalno 100 konvertibilnih maraka (oko 400 kuna) koju iznose izvan carinskog područja naše države. Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza.

Kako se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića, te duhanske prerađevine, a brojni stanovnici županjske Posavine preko granice odlaze upravo radi kupnje goriva, duhana i piva, tako da je iznos novca koji Slavonci ostavljaju u BiH u stvari znatno veći od onoga izračunatog na temelju podnesenih zahtjeva za povrat poreza.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend