Sport

Brazil: Neće biti otkazivanja Olimpijskih igara zbog virusa Zika

George Hilton, brazilski ministar sporta, rekao je da to nije tema o kojoj se treba raspravljati.

Hilton se oglasio zbog sve češćih špekulacija u medijima kako bi se Olimpijske igre u Riju mogle otkazati.

“Brazilska vlada je u potpunosti posvećena tome da osigura uslove kako bi se igre Rio 2016. održale u atmosferi sigurnosti i spokoja”, naveo je Hilton u svom saopštenju.

Brazil je epicentar epidemije virusa Zika kojeg prenose komarci i kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) okarakterisala kao globalnu prijetnju. Zdravstveni zvaničnici još uvijek pokušavaju utvrditi postoji li veza između trudnica koje imaju infekciju Zika i novorođenčadi koja se rađaju sa rijetkim poremećajem – mikrocefalis.

Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nedavno je rekao da je uvjeren da će se igre u Riju održati. I Oganizacioni odbor je u nekoliko navrata potvrdio da virus Zika neće dovesti u pitanje održavanje ovog velikog sportskog događaja.

Hilton je u saopštenju dodao kako WHO nije zabranio putovanja zbog virusa Zika, nego je samo savjetovao trudnicama da to ne čine bez prijeke potrebe. Također je istakao da će u periodu održavanja igara u Brazilu biti hladnije vrijeme jer je tada zima, što će smanjiti broj komaraca.

Virus zika je samo još jedan problem s kojim se susreću organizatori prve Olimpijade na tlu Južne Amerike. Prethodno su se suočili sa velikim zagađenjem voda na mjestima gdje bi se trebala održati nadmetanja u veslanju i jedernju, ali i sa „kresanjem“ budžeta za čak 30 posto.

Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru trebale bi se održati od 5. do 21. kolovoza ove godine. Do sada je domaćin prodao samo polovinu ulaznica koje su puštene u prodaju, a strahuju da će prodaja dodatno opasti nakon pojavljivanja virusa zika.

Izvor: klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend