Branitelji ponovno na udaru, nelegalni inspektorat mijenja odluke Instituta

Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH razmatrao je jučer više pitanja vezanih uz probleme branitelja te je pozvao federalne vlasti da što prije donesu izmjene i dopune zakona o povoljnijem umirovljenju navodeći da su branitelji dovedeni u nepovoljan položaj odlukama “platformaških” vlasti, piše Večernji list BiH.

 

Unatoč dogovoru bošnjačke i hrvatske strane, te izmjene još uvijek čekaju

Realna rješenja

“Taj je zakon u vrijeme “platformaške” vlasti doveo pripadnike HVO-a i Armije BiH u jedno vrlo loše stanje. Oduzeo im je već stečena prava. Ta agonija i pravna borba predstavnika Armije BiH i HVO-a traje dulje vremena. U međuvremenu je međuresorna radna skupina napravila prijedlog izmjena i dopuna zakona te je Vlada FBiH sve potvrdila, a sada se sve čeka iz nama nepoznatih razloga i taj zakon ne ide u proceduru iako su usuglašena stajališta obiju komponenti i potvrđena u Vladi”, rekao je za Večernjak voditelj Odjela za branitelja HNS-a Slavko Marin. Po njegovim riječima, s jučerašnje sjednice zatraženo je od tijela izvršne i zakonodavne vlasti FBiH da se taj zakon stavi u proceduru i otkloni nepravda prema ovim ljudima koje je učinila “platformaška” vlast. 
“Ovaj zakon će biti test odnosa sadašnjih vlasti prema braniteljskoj populaciji hoće li prihvatiti realna, objektivna i zakonita rješenja koje je predložila međuresorna radna skupina”, objasnio je Marin. Po njegovim riječima, na jučerašnjoj sjednici predstavnici hrvatskih branitelja su razmatrali popravke još jednog štetne uredbe koju su također donijele “platformaške” vlasti – oko zapovjednih dužnosti. 
“Problem je što se nije cijenio specifičnost ustroja HVO-a te je mimo stajališta predstavnika HVO-a koji su sudjelovali u vlasti donesena uredbu koja ne definira sve zapovjedne dužnosti onako kako je to bilo u HVO-u. Tražit ćemo od predstavnika izborne vlasti da se zakonitost te uredne preispita i da njezin sadržaj održava ono stanje koje je bilo u strukturi HVO-a te da se provedu izmjene i dopune. U praksi imamo prave nelogičnosti i dokaze da uredba nije donesena sukladno zakonom propisanoj proceduri”, naveo je voditelj Odjela za branitelje HNS-a BiH.

Bukvarevićeva revizija

Nije na jučerašnjoj sjednici razgovarano samo o “grijesima” prošle vlasti nego i o samovolji aktualnog ministra Salke Bukvarevića s obzirom na to da se osporavaju odluke Instituta za medicinsko vještačenje, čime se ponovno ide na štetu branitelja. Problem je što je Ministarstvo branitelja uvelo paralelnu reviziju, za što nije zakonski ovlašteno, a napose da preispituje odluke Instituta. Pri tome je honorarno angažiran pravnik i nelegalni inspektorat.

(VL)