Svijet

Bošnjački ekstremist povezan s odgovornima za terorističke napade u Parizu i Bruxellesu?

Glavna veza za napade Parizu i Bruxellesu bio je građanin BiH Ezher Beganović, piše Blic, pozivajući se na američki portal Veterans Today. Isti izvor poziva se na WikiLeaks kada tvrdi da je Beganović bio dio Bugojanske terorističke skupine, koja je u BiH sudjelovala u postavljanju eksploziva, kao napadima na policajce i hrvatske povratnike.

Počinitelji terorističkih napada u Bruxellesu, braća Halid i Ibrahim El-Bakravi i Najm ol Sha’rawi, već su ranije povezani s glavnim počiniteljem napada u Parizu, podsjeća Blic. Otkriveno je i da su ti teroristi internetom održavali vezu s bosanskim državljaninom Ezherom Beganovićem.

Beganović je, uz još nekoliko državljana BiH, osumnjičen za veze s terorističkim organizacijama i ekstremnim skupinama. Uz to što je jedan od najvažnijih članova ekstremne vjerske skupine koja preko društvenih mreža okuplja druge radikale, Beganović je i administrator islamističkog portala SAF, koji uređuje sa još nekoliko sličnih medija u BiH.

Američki portal napominje da je SAF ranije negirao povezanost sa terorističkom organizacijom Islamska država, piše Blic, ali stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorava na to da SAF uređuju oficiri zločinačkog odreda “El mudžahedin” Abusamed Bušatlić i Ezher Beganović, te da za ovaj portal piše antisemitski orijentirani Fatmir Alispahić.

Islamska država preko BiH povezana s europskim gradovima

Galijašević tvrdi da se u BiH, odnosno Sarajevu, nalazi komunikacijska ruta koja povezuje Mosul i Raku, dva najvažnija centra Islamske države, s važnim i glavnim gradovima europskih zemalja.

“Najvažnija poruka i važan korak za Europu je vojni obračun s islamskom kvazidržavom u Siriji i Iraku, ali nije jedini. Mora se nastaviti s operativnim punktom i logističkom bazom u BiH. To djelovanje prema takozvanoj ‘Bosanskoj mreži’ podrazumijevalo bi samo dosljednu primjenu sigurnosnih procedura i konvencionalnih sigurnosnih mjera, koje Evropa mora iznuditi od vlasti u BiH”, rekao je Galijašević.

Stručnjak za terorizam je istaknuo i bitnu ulogu Beganovića u radikalizaciji BiH.

“Mora se onemogućiti propaganda raznih islamističkih portala i ekstremističkih tiskanih izdanja, magazina SAF, glasila mudžahedina iz BiH, gdje je predjsednik uprave Abdusamed Bušatlić, a glavni urednik Ezher Beganović, koji su bili časnici zloglasnog Odreda ‘El Mudžahedin’. Također, mora se onemogućiti i propaganda zabranjene Aktivne islamske omladine povezane sa napadom na SAD 11. oktobra 2001. godine”, rekao je Galijašević.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend