Bosna i Hercegovina na Svjetskom kongresu Perinatalne medicine

Svjetski kongres Perinatalne medicine (WCPM) održat će se od 26. do 29. oktobra u Beogradu, a  okupit će  oko 2000 stručnjaka iz ginekologije, neonatologije, pedijatrije, anestezije, dječije hirurgije, kardiologije, patologije i genetike iz cijelog svijeta.

 

Kongres je od izuzetnog značaja i  za budućnost perinatalne medicine  u Bosni i Hercegovini koja nema tačne podatke  o perinatalnim parametrima –izginekologije, neonatologije, pedijatrije, anestezije, dječijehirurgije, kardiologije, patologije, genetike, a brojevi spojedinihklinika ne dajupravusliku.

”Kongres će biti odlična prilika da razmijenimo mišljenja o trenutnoj situaciji u BiH i započnemo aktivnostiusmjerene naprevazilaženju problema u skladu sa  savremenim svjetskim trendovima, a sve s ciljem unaprjeđenjaperinatologije u BiH. Smatram da bi stručnjaci iz regiona, poput akademika Asima Kurjaka, prof. dr. Aleksandra Ljubića i prof. dr. Milana Stanojevića, koji su vodeća imena svjetske perinatologije, mogli biti velika podrška i pomoć oko osnivanja udruženja perinatologije u BiH, kao i u provođenju aktivnosti  Svjetske Asocijacije Perinatalne Medicine,” istakao je dr.TaibDelić, član Upravnog odbora Svjetske asocijacije perinatalne medicine te pozvao sve ljekare da se registruju.

Eminentni stručnjaci iz 40 zemalja svijeta govorit će o brojnim temama u vezizdravlja žena, majki i djece, najvećim košmarima ginekologa, sterilitetu i reprodukciji, carskom rezu i njegovom utjecaju na novorođenče. Stručnjaci će pokušati dati  odgovore na pitanja otome da lije trodimenzionalni ultrazvuk najbolji način za detekciju i procjenu fetalnih anomalija te kako se razvijaju novorođene beba u rizičnim trudnoćama.

Diokongresabit ćeposvećen i savremenimizazovima u ovoj oblasti, kao što sutumori u trudnoći, planiranjeporođaja u kući, dobna granicaza trudnoću i brojnimtemamaspecifičnim za drugeregione.

Kongres ćeokupitistručnjakeizregiona, Rusije, SAD, VelikeBritanije, Njemačke, Austrije, Turske, UjedinjenihArapskihEmirata, Japana, Poljske, Španije, Italije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Maroka, Brazila, Libana, Sudana, Etiopije, Egipta, Portugalije, Avganistana, Indonezije, Nigerije, Urugvaja, Indije, Gane, Katara, Čada, Bahreina, Jordana, Palestine, Brazila, Koreje, SaudijskeArabije, Meksika, Kameruna i Srbije.